RWS-panelvragen over bewegwijzering

donderdag 16 februari 2017
timer 2 min
We
Weggebruikers zijn enthousiast over de kwaliteit van de bewegwijzering in Nederland. Dat blijkt uit een online-enquête die op verzoek van de NBd is gehouden onder de deelnemers aan het RWS-klantenpanel. 1245 respondenten komen tot een gemiddeld cijfer van 7,9 voor het hoofdwegennet en een 7,4 voor het onderliggend wegennet.

Deze online-enquête geeft een betrouwbaar beeld van de beleving van de kwaliteit van de bewegwijzering op en langs het landelijk hoofdwegennet, het onderliggend wegennet én de fietsroutes. De NBd is blij met de cijfers, maar vindt dat het nog beter kan. De voornaamste aandachtspunten voor de NBd uit de enquête zijn:

Leesbaarheid

Eén op de vijf weggebruikers vindt de leesbaarheid van de borden ondermaats, met name in perioden van vorst en dauw. Ondanks voortschrijdende technische ontwikkelingen vinden 8 van de 10 weggebruikers de inwendig verlichte wegwijzers de meest veilige bakens om een route aan te geven. Een interessant gegeven, aangezien veel wegbeheerders overwegen om dit type wegwijzer te vervangen voor borden met enkel reflectiefolie.

Verlichte fietswijzers

Buitengewoon opvallend is de behoefte aan verlichte fietswegwijzers, ondanks dat deze al een aantal jaar in retroreflecterend materiaal worden uitgevoerd. De NBd trekt hierin samen met markt en wegbeheerders op in het zoeken naar duurzame en betaalbare alternatieven.

Opvallendheid

Soms valt bewegwijzering te veel of juist te weinig op. Zo kan hinderlijke reflectie op de achterzijde plots het zicht ontnemen en gevaarlijke situaties opleveren. Een coating kan dit euvel eenvoudig voorkomen. De voorkant van de borden mag daarentegen, zeker als het fietsbewegwijzering betreft, wat vaker afgesopt worden, vooral in rurale gebieden met veel aanslag.

 

Meer borden voor fietsers

Bij fietsers is er een duidelijke roep om meer fietsbewegwijzering, maar dan wel met minder differentiatie in soorten routes. Als er onderscheid nodig is, zoals bij de snelfietsroutes, is er voorkeur voor bewegwijzering met een pictogram én een andere kleur.

U-routes

U-routes (uitwijkroutes) blijken geen gemeengoed. De bekendheid met deze borden is gemiddeld genomen laag, evenals het gebruik ervan. Bij omleidingen en calamiteiten kiest de weggebruiker zelf zijn alternatieve route en doet dat vooral via het hoofdwegennet. Zelden worden, volgens de ondervraagden, U-routes via de media (radio) gecommuniceerd.

Bewegwijzering in de toekomst

9 van de 10 respondenten ziet een duidelijke rol voor bewegwijzering in de toekomst. Wellicht in een andere vorm, maar die zal dan wel aansluiten op de bewegwijzering zoals nu wordt gebruikt.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden