Slim nadenken over parkeerbeleid, meer woningen en groen

dinsdag 14 juli 2020

Als gemeenten bij nieuwbouwplannen alternatieven voor autobezit bieden en een strenger parkeerbeleid voeren, zijn in stedelijke gebied minder parkeerplaatsen nodig en komt ruimte vrij om woningen te bouwen of om de openbare ruimte op een groene en kwalitatief hoogwaardige manier in te richten.

Dit blijkt uit onderzoek van MuConsult en Rho in opdracht van de provincie Noord-Holland. In het onderzoek ‘Parkeren en duurzame verstedelijking’ is het parkeerbeleid onderzocht van gemeenten in Noord-Holland. De hoofdstad is niet meegenomen in het onderzoek. Aan zes gemeenten is in het bijzonder aandacht besteedt: Alkmaar, Beverwijk, Enkhuizen, Hilversum, Hoorn en Purmerend.

Strenger parkeerbeleid

Als in de nieuwbouwplannen van deze zes gemeenten alternatieven voor de auto worden geboden, zijn er volgens de onderzoekers 8100 minder plekken nodig dan waarin standaard wordt voorzien. Zo kan het gebruik van deelauto’s en deelfietsen gefaciliteerd worden, kan een meer samenhangend P+R beleid worden toegepast en kan het parkeerbeleid anders worden ingericht, bijvoorbeeld door het uitgeven van minder vergunningen.

Het onderzoek biedt gemeenten denkrichtingen en handvatten die zij kunnen betrekken bij hun planvorming. Noord-Hollands gedeputeerde Cees Loggen: “De openbare ruimte is schaars, zeker in dichtbevolkte gebieden. Een plek kun je maar één keer gebruiken: om te parkeren, om te wonen of om in het groen te recreëren. We zien dat met name bij ov-knooppunten de standaard parkeernormen die gemeenten hanteren wat soepeler kunnen. Ik hoop dat gemeenten, met dit onderzoek in de hand, creatief gaan kijken naar hoe ze het beste kunnen aansluiten bij de wensen en behoefte van de mensen die in nieuwbouw rond ov-knooppunten gaan wonen”.

Afwijken van parkeernorm

In het onderzoek geeft 90 procent van de gemeenten aan dat met een goede onderbouwing kan worden afgeweken van de parkeernorm die een vast aantal parkeerplaatsen per woning voorschrijft. Bijvoorbeeld doordat de parkeervraag is onderzocht, de haalbaarheid van de parkeernorm wordt onderbouwd of doordat er goede alternatieven zijn voor de auto en parkeerplaats voor de deur. De praktijk leert dat dit nog te weinig gebeurt, en dat gebiedsontwikkelaars en gemeenten meer rekening kunnen houden met de specifieke behoeften op locatie.

Timing

Het onderzoek is uitgevoerd voor de coronacrisis. Omdat reizen met het openbaar vervoer beperkt werd, zijn mensen de afgelopen tijd afhankelijker geworden van de auto. Daar staat tegenover dat mensen meer thuis zijn gaan werken. MuConsult en Rho gaan er vanuit dat de coronacrisis beperkt effect heeft op de resultaten van dit onderzoek.

Download hier het onderzoek.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden