Terugblik Nationaal Voetgangerscongres 2022: Gelukkig, gezond

maandag 17 oktober 2022

Op donderdag 13 oktober vond in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle het Nationaal Voetgangerscongres 2022 plaats. Het thema van hét jaarlijkse evenement voor mobiliteitsprofessionals die zich bezighouden met alles voor en over voetgangers was 'gelukkig gezond', omdat lopen en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Lees nu de terugblik.

Dagvoorzitter Jacqueline Kerkhof opende het congres en vroeg wethouder Gerdien Rots van gastheer gemeente Zwolle op het podium. Rots vertelde waarom Zwolle gastheer was dit jaar: omdat in Zwolle de voetganger én gezondheid centraal staan. Rots: "We hanteren in Zwolle het STOMP-principe, Stappen Trappen OV MaaS en dan pas de personenauto. De voetganger staat echt op één in ons beleid. Zwolle is een prachtige gemeente om te lopen, in een prachtig rivierengebied."

City Deal Ruimte voor Lopen

Martine de Vaan, auteur van het boek 'Walk your meeting' én projectleider van de City Deal Ruimte voor Lopen vertelde over haar visie op lopen en gezondheid. De Vaan overhandigde het eerste exemplaar van het magazine LOPEN aan Rots. Exemplaren van de tweede editie van het magazine over de City Deal Ruimte voor Lopen werden aan het einde van het congres aan de bezoekers overhandigd. 

Lees hier over hoe De Vaan elke dag zeven kilometer loopt

Gezondheid: meer dan niet ziek zijn

Gezondheidswetenschapper Chantal Walg verzorgde de keynote over de relatie tussen lopen en gezondheid. Ze stelde dat we gezondheid moeten zien als meer dan alleen 'niet ziek zijn', en nodigde de deelnemers uit mee te denken over wat gezondheid voor hen betekent. Gezondheid gaat ook over meedoen, over zelfredzaamheid en over een doel hebben in je leven. 

Lees hier het interview met Chantal Walg

Sessies en walkshops

Na de keynote gingen de deelnemers uiteen om inspirerende sessies en workshops te volgen. Op een voetgangerscongres hoor je natuurlijk ook zelf te lopen: na de lunch konden de deelnemers kiezen uit diverse walkshops en outdoor workshops.

LoopAward

Ter introductie van de uitreiking van de LoopAwards kreeg Ineke Spapé, directeur van SOAB Consultants, de gelegenheid een nieuw internationaal initiatief Walk21 Europe aan te kondigen. Deze in Nederland opgerichte stichting heeft onder meer als doel het lopen als transportmiddel te promoten en de algemene voorzieningen voor lopers te verbeteren om op deze manier een bijdrage te leveren aan een duurzame leefomgeving. “Door te werken aan een internationale community, trainingen en walkshops te organiseren, maar ook wetenschappelijk onderzoek en succesvolle projecten te delen, vergroten we de kennis onder landen en steden die het lopen meer als duurzaam transportmiddel willen inzetten”, legt Spapé uit.

Hierna mocht Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving én juryvoorzitter van de LoopAward Wouter Veldhuis, de winnaars van de LoopAward bekendmaken. Walking4School won in de categorie ‘maatschappelijke initiatieven’. De Drontense dementievriendelijke route – de Oost won in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’.

Lees hier meer over de uitreiking en de LoopAward

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.