'Bij ongewijzigd verkeersveiligheidsbeleid fors meer verkeersslachtoffers'

woensdag 9 juli 2025

Foto: Shutterstock

Bij ongewijzigd verkeersveiligheidsbeleid zal het aantal verkeersslachtoffers de komende decennia fors stijgen. Het aantal verkeersgewonden kan zich in 2040 bijna verdubbelen ten opzichte van 2023, vooral onder fietsers en ouderen. Dit staat in het rapport Verkeersveiligheidsprognoses 2040-2060 van SWOV. Het rapport is opgesteld ten behoeve van de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO) van het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Sterke stijging verkeersgewonden verwacht

In alle vier de toekomstscenario’s die SWOV onderzocht – gebaseerd op de WLO-scenario’s voor groei en klimaattransitie – neemt het aantal ernstige en matige verkeersgewonden toe. Voor 2040 wordt een aantal ernstig verkeersgewonden (MAIS3+) verwacht van 9.300 tot 9.700, tegenover 7.400 in 2023. Het aantal matig verkeersgewonden (MAIS2) stijgt naar 24.800, vergeleken met 18.000 in 2023. Ook het aantal verkeersdoden stijgt, naar verwachting tot tussen de 720 en 760 in 2040 (2024: 675). Na 2040 zet de toename zich naar verwachting voort, vooral in scenario’s met hoge mobiliteitsgroei. 

Grote toename onder fietsers en ouderen 

Uitgesplitst naar vervoerswijze en leeftijd blijkt dat de slachtofferaantallen vooral zullen toenemen onder fietsers en ouderen, zowel bij ongevallen met als zonder motorvoertuigen. Onder auto-inzittenden daalt het aantal slachtoffers bij enkelvoudige ongevallen, maar stijgt het juist bij botsingen met andere voertuigen. Door de vergrijzing neemt het aantal slachtoffers onder scootmobielgebruikers relatief sterk toe. 

Voertuigautomatisering: potentieel groot, maar onzeker 

De ontwikkeling van geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) en automatische rijfuncties (ADS) kan potentieel voor meer verkeersveiligheid zorgen, maar de daadwerkelijke impact is nog onzeker. Factoren als de mate van marktintroductie, de snelheid van vervanging van het wagenpark en de effectiviteit in de praktijk laten hiervoor nog een te grote variatie laten zien.

Lees hier het hele rapport (SWOV).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief