Van parkeeradviseur naar mobility supervisor

dinsdag 15 december 2020

In het verleden zaten Marc Moonen en Dave Linssen van Kwirkey als parkeeradviseur aan tafel. De trend is nu dat ze meer de rol krijgen van mobility supervisor. Net als de rol van de rijksbouwmeester is er toenemende behoefte aan het equivalent daarvan op het gebied van mobiliteit.

Door Jan Willem Kerssies

Moonen merkt dat door het coronavirus sommige ontwikkelingen sneller doorgevoerd worden. “Neem bijvoorbeeld het thuiswerken. In het verleden werd dit al vaak genoemd als oplossing voor het fileprobleem. Maar toen kwam het niet van de grond. Nu lijkt thuiswerken de standaard te worden. Datzelfde geldt voor het cashless en mobiel betalen voor parkeren. Dat was in het verleden een no-go, maar nu is het geruisloos ingevoerd. Je ziet dat dit soort zaken nu een boost krijgen. Wij denken dat deze ontwikkelingen zich door gaan zetten.”

Deelmobiliteit is een ontwikkeling die nog niet echt van de grond gekomen is, stelt Linssen vast: “Het was eigenlijk wel de verwachting dat vanuit de grotere steden referentieprojecten zouden ontstaan die laten zien hoe om te gaan met deelmobiliteit.” Moonen denkt dat Covid-19 hierin ook hierin een rol gespeeld heeft: “In 2020 is het delen van een auto juist ontmoedigd vanwege corona. Dat is niet bevorderlijk voor deelmobiliteit. Een tegenovergestelde trend die je ziet is dat er juist veel tweedehands auto’s verkocht zijn het afgelopen jaar. De wet van behoud van reistijd zie je dan opkomen. Mensen gaan een andere manier zoeken om mobiel te blijven en kopen daarom een tweedehands auto.”

Mobility supervisor

Covid-19 is onbedoeld een versneller van de transitie in mobiliteit. In het verleden zaten Moonen en Linssen als parkeeradviseur aan tafel, nu zien beide mannen dat er een sterk stijgende behoefte is aan een mobility supervisor: “We worden vanuit gemeenten en private partijen steeds vaker gevraagd om de regierol op ons te nemen. Mobiliteit en parkeren zijn in Nederland sterk in transitie. Dat vraagt om een breed perspectief en van gedegen kennis op het gebied van producten en diensten.  Wij kennen  alle spelers in de markt en zien mobiliteit en parkeren in een hoog tempo van dichtbij ontwikkelen en veranderen. In de rol van mobility supervisor brengen wij ervaringen en innovaties bij elkaar. Als opdrachtgever hoef je echt niet altijd zelf het wiel uit te vinden, maak juist gebruik van referentieprojecten die immers al lesgeld hebben betaald. Je kunt een juiste koers bepalen als je weet wat de effecten zijn van de nieuwe dingen die je gaat doen. Referentieprojecten bieden perspectief en waardevolle lessen, deze leveren daarmee een waardevolle bijdrage.”

Parkeertafels

In eerder publicaties vertelden Moonen en Linssen al over de parkeertafels. Een platform waar de parkeerder centraal staat. Er moet altijd een centrale rol aan tafel zijn voor parkeerders, zo stelt Linssen: “Door middel van de parkeertafels krijgen consumenten een stem aan tafel. Het is van groot belang om parkeerders te vragen wat zij nou willen. Dat zie je nu nog veel te weinig. Op zich een vreemde situatie. Uiteindelijk doen we het allemaal voor de eindklant.” Linssen stelt dat in de transitie die gaande is juist ruimte moet zijn voor de eindgebruiker: “Als je de consument nauwelijks bevraagd over zijn behoefte dan sla je de plank mis.” Moonen valt bij: ”En geef vooral ook uitleg, informeer over ontwikkelingen en waarom bepaalde beslissingen genomen zijn. Doe je dat niet, dan verlies je draagvlak.”

Parkeerdata

Bij Kwirkey nemen ze de volgende stap in het inzichtelijk maken van parkeerdata, omdat dit steeds belangrijker wordt voor het bepalen van gemeentelijk beleid. Linssen: “Samen met een partner ontwikkelen we een dashboard voor gemeentelijke en private partijen waarin je op basis van parkeerdata in combinatie met artificial intelligence (AI) goed kunt zien wat de toekomstige ontwikkelingen zijn als het gaat om bijvoorbeeld de parkeerdruk.” Moonen voegt eraan toe: “Onze noviteit is dat wij alle beschikbare parkeerdata verrijken met niet mobiliteitsgerelateerde data. Bijvoorbeeld: wanneer zijn de feestdagen, wat voor weer was het op de drukke dagen in het verleden en wat voor conclusies kun je daaraan verbinden voor toekomstig parkeer- en mobiliteitsgedrag. Maar ook wat het effect is als je een parkeerplaats opheft of een tariefswijziging gaat doorvoeren.” Het systeem is in staat om elke relevante vorm van data te koppelen, zolang het maar voorzien is van een geografisch- en tijdselement. “Het gaat een gamechanger worden”, aldus Moonen.

Helikopterview

Moonen is duidelijk over welke weg er ingeslagen wordt het komende jaar met Kwirkey: “We houden graag een helikopterview als bedrijf. Daar waar we in het verleden vaak alleen de expert waren, werken we nu nog meer samen met andere experts voor een (multidisciplinair)vraagstuk en voeren we het ook uit.” Linssen voegt eraan toe: “Door samen met partners en de klant op een praktische wijze naar de vraagstukken te kijken kun je waarde toevoegen aan een gebied of opdracht. Die waarde hoeft niet altijd in euro’s uitgedrukt te worden. Een tevreden parkeerder, een leefbaar gebied evenals het verzamelen van de juiste data voor het bepalen van mobiliteitsbeleid is ook waarde.”

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.