Voorwoord VK 3/2020: Nieuw Normaal

donderdag 11 juni 2020

Zelfs al gaat de impact van alle coronamaatregelen uiteindelijk geschiedenis schrijven als een ‘rimpeling in de gevestigde mobiliteitsorde’ - wie zal het zeggen? – zullen we ons in ieder geval het begrip ‘het Nieuwe Normaal’ nog geruime tijd herinneren. 

Een begrip waarvan je na even kauwen, al snel verschillende smaken proeft.  Een Nieuw Normaal in het ov, een Nieuw Normaal in knuffelen, zolang er nog een virusdreiging is. Maar ook los van het virus, staan er vanzelfsprekendheden op de nominatie voor ‘een Nieuw Normaal’.

Beeldhouwer

Denk aan minder fossiel, minder aardeonterend en meer toekomstgericht voor ons als individu, voor de samenleving en voor de planeet. Hans Peter Benschop krijgt op zijn pagina in het dossier Vervanging Infra de illustratie van een beeldhouwer. Die staat voor Benschop model voor het samen avontuurlijk vooruit struikelen naar de toekomst, waarbij we gaandeweg ontdekken welke processen en denkbeelden ons een eind op weg kunnen helpen en welke ons belemmeren. 

Status

Voor Amsterdam is een ‘Nieuw Normaal’ al keurig berekend als het gaat om de jaarlijkse beheer- en onderhoudsproductie: een verhoging met een factor 8 structureel en de komende jaren een nóg hogere productie om de opgelopen achterstand in te lopen. Onafwendbaar. Een prangende les die op zijn minst tot nadenken stemt over de status en positie van beheer en onderhoud in het algemeen.  

Helpen

Hulp bij het denken over een Nieuw Normaal? Misschien zelfs een lichte angst ervoor? Hoogleraar Marco te Brömmelstroet is er niet bang voor en kan niet wachten om u erbij te helpen. Zie www.masterclassandersdenken.nl

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.