Wandelnet publiceert inspiratiebundel 'Bewandelbaar Landschap'

woensdag 14 december 2022

Track Landscapes ontwikkelde in opdracht van Wandelnet de inspiratiebundel 'Bewandelbaar landschap, inspirerende projecten voor een toegankelijker landelijk gebied'. De publicatie van de bundel werd luister bijgezet met de inspiratiebijeenkomst 'Werken aan een bewandelbaar landschap' op dinsdag 13 december bij Boerderij de Boerinn in Kamerik. 

-

De bijeenkomst begon met een prachtige wandeling door het bevroren landschap rondom de boerderij onder de inspirerende begeleiding van studente (WageningenUR) Diede Mekkering. Ze deelde tijdens de wandeling de resultaten van haar onderzoek naar de toegankelijkheid van boerenlandpaden. 

Na een welverdiende kop warme koffie opende Wandelnet-directeur Ankie van Dijk die het woord gaf aan Frank Hart, die vertelde over zijn visie op wandelen in landelijk gebied. 'In Engeland doen ze het andersom - daar geldt het 'public right of way'', vertelde hij, naar aanleiding van zijn tochten in Yorkshire. In Engeland is toegang tot landerijen en boerenpaden de norm, en moet de eigenaar wel een hele goede reden hebben om de toegang te ontzeggen. Daar staat tegenover dat de Britten ook de 'Country code of conduct' kennen en zich daar aan houden - wandelen gebeurt met respect voor de natuur en het landschap.

-

Paul Ronkcen (Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit van de provincie Utrecht en Landschapsarchitect) vertelde in zijn keynote over het ontstaan van de patronen van wandelpaden, het belang van integraal denken en stelde methoden voor om wandelpaden te baseren op historische processen en onderliggende structuren. Mart Reiling (Track Landscapes) vertelde daarna over onderzoek naar de staat van wandelpaden. 'Vergeet niet ook bestaande paden te onderhouden en te behouden', benadrukte hij.

De publicatie is hier te downloaden (Wandelnet).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.