Wat 'bezielt' Alex van Loon? VK 1/2016
dinsdag 16 februari 2016
timer 3 min

Alex van Loon, Rijkswaterstaat, VIO: ‘Daar moet ik naar toe, dan kan ik het verkeer beter gaan organiseren’


Waarom koos u voor verkeerskunde/mobiliteit en zou u vandaag opnieuw daarvoor kiezen? Verkeerskunde zoekt naar de persoonlijke bezieling van vakgenoten om daarmee een beeld te schetsen van de waarde van dit vakgebied voor de samenleving. In Verkeerskunde 1/2016: de bezieling van  Alex van Loon, Rijkswaterstaat, VIO.

‘Ik was een fervent fietser, reed een stoere Tomos brommer, haalde in één keer mijn rijbewijs na een foutloos theorie-examen en kreeg direct de beschikking over een snelle auto. Het verkeer begin 80’er jaren was een jungle, heel spannend en uitdagend maar ook heel wonderlijk: waarom die rare verkeerssituaties, waarom wachten voor rood als er geen kruisend verkeer is, waarom moet je als fietser afstappen, wie had dat bedacht?

Toen ik na mijn diensttijd graag weer naar school wilde, hoorde ik van vrienden van de Verkeersacademie in mijn woonplaats Tilburg. Ik dacht ‘daar moet ik naar toe, dan kan ik het verkeer beter gaan organiseren’. Hoewel de eerste jaren tamelijk theoretisch waren, kreeg ik langzaamaan de verkeerskundige wirwar in de vingers: ik leerde verkeerslichten programmeren, veilige wegen ontwerpen en verkeerskundig onderzoek te doen. Mijn afstudeeronderzoek werd de basis van de verkeersstructuur van een nieuwe wijk in Amstelveen. Na 30 jaar kwam ik een oud-klasgenoot van de middelbare school tegen die daar naar alle tevredenheid woont, leuk toch?

Verkeersveiligheidsvirus
Na veel praktijk gericht verkeerskundig werk bij een gemeente (voornamelijk ontwerpen), een adviesbureau (breed verkeerskundig onderzoek), en een ingenieursbureau (Noord/Zuidlijn en ontwerp Stationseiland Amsterdam CS), raakte ik besmet met het verkeersveiligheidsvirus. Door vrijwilligerswerk voor VVN kwam ik in beeld bij Rijkswaterstaat, bij AVV (toenmalige adviesdienst Verkeer en Vervoer) nog wel, zeker in die tijd het walhalla van de verkeerskunde, en werd ik plots collega van gerenommeerde verkeerskundigen en auteurs van artikelen in de vakbladen. Ik zat toen echt aan de goede kant van het bureau om orde te scheppen in het verkeerskundige oerwoud: eerst door het landelijk uitrollen van Duurzaam Veilig om de wegen veiliger te maken en later om de kwaliteit en de functionaliteit van het hoofdwegennet te waarborgen en te verbeteren.

Eenoog koning
Terugkijkend vind ik het nog steeds ongelooflijk dat ik zover ben gekomen, tegelijk is dit ook zo kenmerkend voor het vakgebied: vanuit de opleiding lijkt alles zo goed geregeld met kennis, regels en richtlijnen maar als je je er in de praktijk in verdiept blijkt dit vaak helemaal niet zo te zijn. De verkeerskundige wereld is complex vol met dilemma’s, verrassende ontwikkelingen en onzekerheden. En als je je in die jungle durft te begeven en door ervaring meer zicht krijgt op die jungle, dan blijkt in het land der blinden de eenoog koning en ben je wonderlijk genoeg al snel de expert. De verkeerskundige wereld biedt zoveel mogelijkheden en uitdagingen dat je je zelf met een brede blik en ondernemingszin relatief eenvoudig kunt ontplooien tot unieke verkeerskundige, die er toe doet om een stukje van de mobiele samenleving te verbeteren. Wat mij betreft is iedereen een geboren verkeerskundige maar verkeerskundige worden is een keuze en ik kies er elke dag voor er een te zijn.’

Lees ook: Alex van Loon in Profiel 11/2008 
Lees ook: Vaktrots

 
Auteur: Redactie

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden