‘We moeten de risico’s verkleinen om verkeersongevallen te voorkomen’

vrijdag 15 april 2022

“Het voelt als een reünie van mobiliteitsprofessionals!” Met die zin opende dagvoorzitter Monique Verhoef het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Na een tijdsperiode van 4 jaar vond in de Utrechtse Jaarbeurs weer een fysiek Nationaal Verkeersveiligheidscongres plaats. De voorgaande editie in 2020 vond plaats in een digitale zetting. Zo’n 350 gegadigden kwamen samen om het met elkaar te hebben over verkeersveiligheid.

We hebben allemaal een verantwoordelijkheid

“We staan gezamenlijk voor een enorme uitdaging. Verschillende overheidsdiensten hebben de ambitie uitgesproken om toe te werken naar nul verkeersslachtoffers in 2050. Alle partijen hebben elkaar nodig om die ambitie waar te maken. Iedereen kan een steentje bijdragen. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid”, stelt Geertje Hegeman, afdelingshoofd verkeersveiligheid bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hegeman nam de honneurs waar van Kees van der Burg, directeur-generaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die wegens omstandigheden verhinderd was.

Proactieve aanpak

Geertje Hegeman (IenW), Martin Damen (SWOV), Jurn Hageman (ANWB) en Evert-Jan Hulshof (VVN) beantwoorden in een panelgesprek vragen die het publiek via een app kon inzenden. De vragen gingen over ongevalscijfers, verkeerseducatie, de invloed van ADAS-systemen en de rol van de werkgever. Belangrijkste conclusie van het panelgesprek: om verkeersongevallen te voorkomen moeten we op een proactieve en risicogestuurde manier te werk gaan.

De gouden congresbutton

Na het panelgesprek was het aan het publiek om vragen te beantwoorden. In de Grote Verkeersveiligheidsquiz werden vragen gesteld door Frank Notten (CBS), Marijntje Bakker (VeiligheidNL) en Judith Bokhove (wethouder Mobiliteit, gemeente Rotterdam). Na een korte pitch mochten drie quizgasten ieder drie vragen stellen. De quizvragen gingen over ongevalscijfers en ongevallenregistratie.

De tien beste deelnemers werden live bekendgemaakt. Naast eeuwige roem ontvingen de tien beste deelnemers een gouden congresbutton, zo kon iedereen zien wie het meeste over verkeersveiligheid weet.

Winnaar Nationale Verkeersveiligheidsprijs

'Veilig fietsen voor ouderen' van pensionado Piet Noordzij won op 14 april na een publiekstemming de Nationale Verkeersveiligheidsprijs tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Utrecht. De congresorganisatoren ANWB, SWOV, VVN en het ministerie van IenW gaan met de winnaar in gesprek over hoe zij dit winnende concept verder kunnen helpen.
Lees hier meer.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.