Weginrichting vanuit de mens

maandag 8 februari 2010

Weginrichting vanuit de mens

Vlaamse wegvategorisering op basis van beleid en gedrag

 

Yannick Volont, student Verkeerskunde UHasselt / Mike Bérénos, UHasselt

Deze samenvatting is gepubliceerd in Verkeerskunde 1/2010.

Onderaan kunt u het hele artikel lezen in pdf. 

 

Hoe kun je op een verantwoorde en inzichtelijke manier functies toekennen aan verkeersruimtes? Wegencategorisering wordt ontworpen op basis van alle beleidsdoelen, maar er moet ook rekening worden gehouden met het menselijk gedrag.

 

Wegencategorisering vindt plaats op twee niveaus: A. de verkeersstructuur op netwerkniveau, functionele indeling van de wegen rekeninghoudend met alle relevante beleidsdoelen en vervoerwijzen, en B. de vormgeving op het verkeerstechnisch inrichtingsniveau, het ontwerp van wegvakken en kruispunten. In zijn totaliteit moeten functie, vorm en gebruik met elkaar in evenwicht zijn.

 

Deze niveaus zorgen ervoor dat tekortkomingen in bestaande verkeersstructuren en -ontwerpen duidelijk worden, maar  brengen met behulp van een checklist ook het menselijke gedrag zo optimaal mogelijk naar voren. Dat blijkt uit een project in het Vlaamse Sint-Truiden. In deze gemeente was de wegencategorisering aan vernieuwing toe. Na een literatuurstudie en een gesprek met de lokale mobiliteitsambtenaar,  bleek dat het nieuwe plan moest worden ontworpen vanuit de doelen veiligheid  en bereikbaarheid. De checklist spoort fouten op maar reikt ook oplossingen aan in verband met het menselijk verkeers- en reisgedrag. De lijst is opgesteld volgens het vaste gedragsproces van de mens: waarnemen - beslissen - handelen. Met de checklist, lopend, fietsend en met de auto, in de hand is een overzicht gemaakt van plaatsen waarbij omgevingskenmerken invloed hebben op het gedrag van de mens; op een kruising kan het zicht van een bestuurder bijvoorbeeld worden verbeterd door een boom te verwijderen. Tijdens de ontwerpfase moet de ontwerper de checklist in zijn achterhoofd houden en vanuit de mens ontwerpen.

De checklist is niet limitatief maar onderhevig aan aanpassing, aanvulling en verbetering. Einddoel is om een lijst te creëren, waarmee verkeerskundigen en ontwerpers knelpunten op basis van menselijke gedragscomponenten kunnen opsporen en oplossen.

 

Klik hier voor het volledige artikel van Yannick Volont en Mike Bérénos.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.