Zoetermeer heeft aandacht voor Nederlandse woonerven

dinsdag 9 januari 2018
timer 2 min

Meer dan 1 miljoen Nederlanders wonen in woonerfwijken en in bijna elke gemeente zijn woonerven. Maar over de verkeersregels in woonerven bestaat veel onduidelijkheid. In Zoetermeer laten de gemeente en wijkbewoners zien hoe het beter kan: daar attendeert een flyer op verkeersregels in de woonerven.

De verwarring over de regels in woonerven speelt al sinds het ministerie aandacht heeft voor 30 km/uur in woonwijken. Daarbij werd namelijk voorbijgegaan aan het feit dat nieuwe woonerven anders zijn ingericht: ze hebben meestal geen trottoir en de auto is er stapvoets te gast. Mensen te voet en spelende kinderen komen op de eerste plaats.

In 2012 ging wethouder Jense uit Rijswijk daarom met een duidelijker verkeersbord naar de Tweede Kamer. Stapvoets werd vervolgens maximaal 15 km/uur, maar het 15-km/uur-bord kwam er niet.

In Zoetermeer

Burgemeester Aptroot van Zoetermeer kent de geschiedenis. Hij nam in 2012 als Kamerlid dat nieuwe verkeersbord in ontvangst. Marius van Galen, verkeersambtenaar bij de gemeente Zoetermeer, plaatste de laatste jaren regelmatig op verzoek van bewoners 15 km/uur-stickers op de woonerfborden.

Vervolgens zijn in 2017 in het kader van een gemeentelijke verkeersveiligheidsimpuls alle woonerfborden aangepakt.

Flyer

De Zoetermeerse wijkbewoner Jeffrey van der Hoeven woont in zo’n nieuw woonerf zonder trottoirs en ontwikkelde aanvullend een flyer met de verkeersregels. Hij vindt daarnaast dat snelheidsbegrenzing, en dus ook deze van 15 km/uur, verplicht ingebouwd zou moeten worden in alle elektrische auto’s, daarmee een mooi onderdeel in de nieuwe auto-technologie.

MENSenSTRAAT werkt aan veilige straten die uitnodigen tot lekker buiten zijn bij de voordeur en tot gezonde mobiliteit. De organisatie roept gemeenten en bewoners op de aanpak van Zoetermeer te volgen en  hiermee bewoners in woonerfwijken duidelijkheid en een beter leefklimaat te bieden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

goed verhaal

Ik ben al twintig jaar bezig met gemeente Zoetermeer over herinrichting van de Penninghove, giga onveilig door parkeeroverlast.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.