Transportsector laat kleine plus zien

vrijdag 9 juni 2023

Foto: Shutterstock

De omzet van de transportsector was in het eerste kwartaal van 2023 4,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging is minder groot dan in voorgaande kwartalen. Dit komt door een lagere omzetstijging in meerdere deelmarkten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

De omzet van de luchtvaarsector was 34,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is een kleinere stijging dan een jaar eerder, maar die cijfers zijn vertekend door de in 2021 geldende coronamaatregelen. 

De zeevaart zag een stijging van 5,1 procent. In het eerste kwartaal van 2023 stegen de prijzen van het zee- en kustvaartvervoer met 8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Een jaar eerder was dit nog 42 procent.

Verwachtingen voor de transportsector

In het eerste kwartaal van 2023 verwacht bijna 64 procent van de ondernemers in de transportsector dat de omzet in het tweede kwartaal van 2023 hetzelfde blijft als een kwartaal eerder, 29 procent verwacht dat de omzet zal stijgen. Iets meer dan 7 procent rekent erop dat de omzet gaat dalen.
 

In het eerste kwartaal van 2023 werden 61 bedrijven in de transportsector failliet verklaard. Dit was het hoogste aantal faillissementen sinds het tweede kwartaal van 2020. Er stonden 18 duizend vacatures open, minder dan een kwartaal eerder. Sinds 2020 steeg het aantal vacatures juist onafgebroken.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief