Aanzienlijke afname van verkeersdoden in EU

dinsdag 22 augustus 2023

In een bemoedigende ontwikkeling heeft de Europese Unie een aanzienlijke daling van het aantal verkeersdoden weten te realiseren. Volgens de meest recente gegevens van de brancheorganisatie ACEA is er in het jaar 2021 in het merendeel van de EU-lidstaten sprake geweest van een aanzienlijke afname van verkeersongevallen.

Uit cijfers die door ACEA zijn gepresenteerd, blijkt dat het aantal verkeersdoden in de Europese Unie in het jaar 2021 lager was dan in het vergelijkbare jaar vóór de coronapandemie, namelijk 2019. Ondanks de aanhoudende impact van de pandemie in 2021, was het mogelijk om een daling van maar liefst 13 procent in het aantal verkeersdoden te realiseren. Hoewel er nog steeds 19.896 overlijdens waren als gevolg van verkeersongevallen, laat deze afname zien dat er sprake is van vooruitgang.

Een vooraanstaande positie in veiligheid op de weg

Nederland heeft volgens ACEA een opmerkelijke prestatie geleverd door op de vierde plaats te eindigen in de ranglijst van EU-landen met de minste dodelijke verkeersslachtoffers per inwoner. Met 29 dodelijke slachtoffers per miljoen inwoners behaalde Nederland een daling van 13 procent ten opzichte van 2019. Slechts Ierland (27 slachtoffers per miljoen), Denemarken (22) en Zweden (20) presteerden nog beter. Aan de andere kant bevonden landen zoals Roemenië, Bulgarije, Letland en Kroatië zich in een minder gunstige positie, met hogere aantallen verkeersdoden per miljoen inwoners.

Verschillen binnen de EU

Binnen de Europese Unie varieerden de resultaten opvallend. Frankrijk rapporteerde het hoogste aantal verkeersdoden, met 2.944 fatale slachtoffers in 2021. Italië volgde met 2.874 slachtoffers en Duitsland met 2.562 doden als gevolg van verkeersongevallen.

Opmerkelijke vooruitgang in specifieke landen

Op nationaal niveau zijn er landen die bijzondere vooruitgang hebben geboekt. Malta spant hierbij de kroon met een indrukwekkende daling van 43,8 procent in het aantal verkeersdoden ten opzichte van 2019. Denemarken wist het aantal slachtoffers met 34,7 procent terug te dringen, terwijl Letland een daling van 20,4 procent noteerde. Met deze prestaties toont Denemarken niet alleen een opmerkelijke veiligheid op de weg, maar ook de effectiviteit van hun inspanningen op het gebied van verkeersveiligheid in korte tijd.

Positieve stappen voor verkeersveiligheid in de EU

Ondanks de aanwezigheid van uitdagingen zoals de voortdurende invloed van de pandemie, heeft de Europese Unie als geheel positieve stappen gezet op het gebied van verkeersveiligheid. De afname van 13 procent in het aantal verkeersdoden in 2021 in vergelijking met 2019 is een bemoedigend teken van verbetering. Toch blijft het belangrijk om te streven naar verdere vooruitgang en de weg naar een nog veiliger verkeerslandschap voort te zetten.

bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief