Notoire verkeersovertreders gemonitord met kastje in auto

dinsdag 11 april 2023

Foto Shutterstock

De Tweede Kamer wil dat notoire verkeersovertreders straks worden gemonitord door middel van een kastje in hun auto. Het doel hiervan is om herhaaldelijk wangedrag in het verkeer te voorkomen.

Het Fonds Slachtofferhulp opperde dit idee al eerder en nu schaart de Tweede Kamer zich erachter. Het controleapparaat houdt het rijgedrag in de gaten en kan ervoor zorgen dat ‘verkeershufters’ direct hun rijbewijs moeten inleveren wanneer ze de fout in gaan.

Ontwikkeling van het kastje

Momenteel wordt het kastje ontwikkeld. Deze zomer begint een proef waarbij twintig chauffeurs gedurende drie maanden met het apparaat rondrijden. Het kastje functioneert als rijslot om de auto te ontgrendelen en registreert de snelheid en de verkeersovertredingen. De rechter kan beslissen wie in aanmerking komt voor het kastje.

Steun van het CBR

Het plan kwam tot stand met steun van het Centraal Bureau Rijexamens (CBR). Ministers Harbers (Verkeer) en Yeşilgöz (Justitie) hebben al laten doorschemeren het plan te willen uitvoeren.

Belang van bescherming van verkeersdeelnemers

Volgens directeur van het Fonds Slachtofferhulp Ineke Sybesma gaat het bij ernstige incidenten vaak om een kleine groep daders die herhaaldelijk in de fout gaat. Het is belangrijk om verkeersdeelnemers te beschermen tegen dit soort chauffeurs, zegt ze tegen RTL Nieuws. Het Fonds hoopt met deze maatregel het aantal verkeersdoden met een kwart terug te dringen, wat neerkomt op zo’n 150 doden per jaar.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief