André van Lammeren: Zo beperkt Rijkswaterstaat geluidsoverlast met innovatie

vrijdag 28 augustus 2015
timer 2 min
‘R
‘Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan een bereikbaar Nederland. Dat betekent ook rekening houden met de belangen van mensen die in de buurt van een snelweg wonen. Milieunormen voor geluidoverlast zijn hierbij leidend.'

'Daarom legt RWS geluidarm asfalt aan, plaatst geluidschermen en voorziet woningen die daarvoor in aanmerking komen van bijvoorbeeld geluidwerend glas. Daarnaast ontwikkelen we met onder meer aannemers, ingenieursbureaus en technische universiteiten vernieuwde oplossingen.

Zo’n ontwikkeling is bijvoorbeeld het ultrastille poro-elastische wegdek met een geluidsreductie van 7 dB ten opzichte van zeer open asfalt beton (ZOAB). Dit is een mooie innovatie, in samenwerking met drie marktpartijen en kennispartners, want we merken dat dit meerdere marktpartijen prikkelt om ook op zoek te gaan naar geluidbeperkende maatregelen. Dat zien we graag!

Daarnaast testen we de ‘diffractor’, een geluidsgoot die direct naast de weg wordt ingebouwd. Door resonantie ontstaat er een effect waarbij de horizontale geluidsgolven worden afgebogen naar boven in plaats van opzij.

Ook daagden we met een prijsvraag marktpartijen uit om stille voegovergangen te ontwikkelen tussen de weg en bruggen of tunnels. Deze prijsvraag resulteerde in de ontwikkeling van  daadwerkelijk stillere én duurzame varianten, die al worden toegepast op kleinere wegenprojecten.

Zo blijven we zoeken naar innovatieve oplossingen om zoveel mogelijk geluidsreductie tot stand te brengen.'

André van Lammeren, directeur Bereikbaarheid en Infrastructuur, Rijkswaterstaat/ Water, Verkeer en Leefomgeving

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.