ANWB-leden over belemmeringen in toegankelijkheid door geparkeerde deelscooters en -fietsen

donderdag 28 april 2022

Deelscooters en -fietsen hebben een aantal jaar geleden hun intrede gedaan in het verkeer en zijn tegenwoordig op veel plekken niet meer weg te denken uit het straatbeeld. We zijn met ANWB-leden uit het Ledenpanel ‘Denk mee met de ANWB’ in gesprek gegaan over hun ervaringen met geparkeerde deelscooters en -fietsen. We vroegen ze welke oplossingen zij zien voor het toegankelijk houden van de weg en het trottoir.

Deelscooters en -fietsen vooral aanwezig in grote steden

ANWB-leden zien regelmatig deelfietsen- en -scooters op straat, met name in de Randstad en andere stedelijke gebieden. De meeste ANWB-leden hebben over het algemeen positieve ervaringen met geparkeerde deelfietsen. De fietsen staan in de buurt van stations of worden op vaste punten ingeleverd waardoor ze de toegankelijkheid niet belemmeren. Over de geparkeerde deelscooters delen ANWB-leden minder goede ervaringen. Regelmatig ziet men dat deze worden geplaatst op de meest onhandige plaatsen waarbij de toegankelijkheid op wegen en trottoirs wordt bemoeilijkt, zoals midden op de stoep, op de hoek van een straat of dicht langs de weg. Ook ziet men soms meerdere scooters bij elkaar geparkeerd, waardoor de stoep geheel geblokkeerd worden of ze vallen om. Afgezien van de belemmeringen in de toegankelijkheid, vinden ANWB-leden ook dat hierdoor het straatbeeld rommelig wordt.

“In tegenstelling tot deelfietsen kom ik deelscooters toch regelmatig tegen en dan valt het met name op dat ze maar ergens achter worden gelaten en niet dat deze tijdelijk geparkeerd staan. Bij deelfietsen ken ik eigenlijk alleen de NS-fiets en deze zie ik wel regelmatig staan maar nooit irritant geparkeerd.”

“Mooi dat je een scooter of fiets kunt delen, maar het is wel jammer dat gebruikers zich niet verantwoordelijk voelen om het voertuig netjes ergens weg te zetten. Heel vaak vind ik ze midden op het trottoir of gewoon op straat daar waar het op dat moment uitkomt.”

“Soms staan er ook meerdere bij elkaar geparkeerd en kan je er niet meer langs lopen op het voetpad en moet je door de berm op of de weg om er langs te lopen.”

Speciale parkeerplaatsen en strengere handhaving om toegankelijkheid te bewaken

De grootste oorzaak voor het onjuist parkeren is dat gebruikers zich niet verantwoordelijk voelen voor het gehuurde vervoersmiddel. Om de weg en het trottoir voor iedereen toegankelijk te houden, zien ANWB-leden oplossingen in het verhogen van het aantal speciale parkeervakken voor deelscooters en het beter informeren van gebruikers over juiste parkeerlocaties van deelfietsen en – scooters. Daarnaast mag er volgens leden strenger gehandhaafd worden vanuit de verhuurorganisaties, politie en/of gemeenten. Zo kunnen verhuurorganisaties het verplicht stellen dat huurders voor en ná gebruik een foto delen, waardoor verhuurders de huurder kunnen aanspreken of boetes kunnen uitdelen indien het vervoersmiddel niet goed geparkeerd is. Daarnaast zouden niet-gebruikers ook een melding moeten kunnen maken van foutief geparkeerde deelfietsen- en/of scooters. Naast maatregelen vanuit de verhuurorganisaties kan ook vanuit de politie en gemeentes strenger gehandhaafd worden op foutief parkeren.

“Het zou goed zijn als je in de app ook een melding kan maken van een foutgeparkeerde fiets/ scooter. Dat je bijvoorbeeld een foto kan maken met het nummer van de fiets/scooter in beeld en deze in de app kan indienen.”

“Ik ben zelf voorstander van deelvervoer, maar de gebruikers moeten zich wel aan de regels houden. Zo niet, dan moeten ze uitgesloten worden van verder gebruik van het deelvervoer, en eventueel zelfs via de app een boete kunnen krijgen van de uitbater.”

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Waarom wordt er niet gekeken naar andere landen die veel verder zijn met deelvervoer dan NL. Ik reis veel voor m'n werk en gebruik deelvervoer best vaak, maar zelden zie ik deze hinderlijk staan en de doorgaande weg blokkeren... behalve in NL!! In NL heb ik dus nog niet eerder delvervoer gebruikt, simpelweg om de reden dat je deze overal kan en mag neerzetten. Verantwoordelijkheid is ver te zoeken helaas.... vast ook in andere landen, maar het verschil is dat jij je deelvervoer opverplichte locaties dient te parkeren. Dus NL, hoe moeilijk kan het zijn?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.