ANWB-leden over uitdagingen mobiliteit en ruimtegebruik in steden

dinsdag 8 maart 2022

Het kabinet wil voor 2030 één miljoen woningen gaan bouwen, met als doel deze voor een groot deel binnen de steden te realiseren. Met ANWB-leden uit het panel ‘Denk mee met de ANWB’ zijn we in gesprek gegaan over welke uitdagingen en oplossingen zij zien op het gebied van mobiliteit en ruimtegebruik als er meer gebouwd wordt in steden.

Juiste balans tussen stedelijk gebied en natuur

ANWB-leden begrijpen de noodzaak om in Nederland woningen te creëren. Volgens hen is er vooral behoefte aan betaalbare woningen voor een lager segment. Om de natuur zoveel mogelijk te behouden, geven de meeste leden er de voorkeur aan dat de woningen zoveel mogelijk in de steden of aan de stadsranden worden gecreëerd. Daarnaast beschikken steden over veel voorzieningen en hebben zij een goede infrastructuur. In plaats van het bouwen van nieuwe woningen zien leden kansen voor het gebruiken van leegstaande (kantoor)panden. De plannen van het kabinet vinden panelleden wel vrij ambitieus. Men ervaart de steden op dit moment al als vrij druk en maakt zich zorgen over de gevolgen van overbevolking.

  • “Goed dat deze huizen binnen steden komen, waardoor er minder natuur voor hoeft te wijken. Natuurbehoud is naar mijn idee erg belangrijk, maar het is ook belangrijk dat er voor iedereen een woning is.”
     
  • “Ik snap het wel, er is zeker een woningtekort, maar vol is vol. Je kunt niet meer gaan bouwen waar het al vol staat. Of het moet de hoogte in, wat tot zekere hoogte ook kan, maar op gegeven moment is het genoeg i.v.m. overlast en overbevolking.”

 

Overbevolking in steden negatief voor veiligheid en gezondheid

De toenemende bevolkingsgroei in steden zal zorgen voor diverse uitdagingen op het gebied van mobiliteit. ANWB-leden maken zich zorgen over de drukte van, naar en binnen de steden, waardoor de kans op meer files en ongelukken zal toenemen. Daarnaast verwacht men in de stad parkeerproblemen en minder ruimte voor fietsers en voetgangers om zich veilig te verplaatsen. De toenemende drukte zal ook zijn weerslag hebben op het leefklimaat; meer auto’s zorgen voor meer luchtvervuiling.

 

  • “Meer mensen betekent meer reisbewegingen, wat betekent meer verkeer, meer risico's op de nu al drukke wegen in de stad en daarnaast een minder gezond klimaat binnen de stad.”
  • “Steden worden te druk om veilig te reizen, vooral voor fietsers wordt het erg druk.”

Meer inzetten op versterken openbaar vervoer

ANWB-leden zien vooral kansen voor het openbaar vervoer, om de mobiliteit in steeds drukkere steden te verbeteren. Wel vinden sommigen dat de huidige positie van het openbaar vervoer versterkt moet worden. Enerzijds door het openbaar vervoer goedkoper of zelfs gratis aan te bieden en anderzijds door het openbaar vervoer frequenter te laten rijden, zodat het vervoer beter op elkaar aansluit. Het bieden van aantrekkelijke parkeergelegenheden aan de randen van steden kan ervoor zorgen dat men gestimuleerd wordt de auto buiten de stad te laten staan.

Naast het versterken van het openbaar vervoer zien panelleden ook kansen voor het aanmoedigen van het fietsgebruik binnen steden, door het verbeteren van de fietsinfrastructuur. Tevens zien een aantal leden een rol voor de overheid om meer deelmobiliteit te stimuleren, in plaats van het bezit van vervoersmiddelen.

  • “Slimme oplossingen zijn nodig, meer OV, meer à la Amsterdam, geen auto meer voor de deur. Steeds verbeterend OV, betere fiets-infrastructuur. En vooral ook verwachtingenmanagement richting de bewoners: U krijgt géén parkeerplaats.”
     
  • “De uitdaging is om het autoverkeer niet evenredig te laten groeien, maar juist af te remmen. Dit kan door verder versterken van het openbaar vervoer, inzet van deelmobiliteit, stimuleren fietsen en wandelen.”

 

 

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.