ANWB-leden wandelen meer en willen dat post-corona blijven doen

donderdag 17 juni 2021

Het afgelopen jaar hebben veel Nederlanders noodgedwongen hun mobiliteitspatroon veranderd. Door alle beperkingen rondom corona zijn we meer gaan lopen en fietsen in onze eigen wijken, dorpen en steden, blijft de auto vaker staan en mijden we het openbaar vervoer. Met het Ledenpanel van de ANWB, Denk mee met de ANWB, zijn we in gesprek gegaan over de impact van de coronacrisis op hun wandelgedrag.

De meeste ANWB-leden geven aan meer te zijn gaan wandelen sinds de start van de coronacrisis, met name in de eigen omgeving. Motieven om meer te gaan wandelen zijn de sluiting van de sportscholen, het wegvallen van reistijd naar het werk en de geringere mogelijkheden tot uitjes.

ANWB-leden geven aan erg te genieten van de ontspanning die het wandelen geeft, de extra beweging en de buitenlucht. Daarnaast zijn ze positief verrast door de mooie dingen in hun directe omgeving. Sommigen geven er de voorkeur aan alleen te wandelen, anderen vinden het juist prettig om tijdens het wandelen goede gesprekken te voeren met de partner of een wandelmaatje. Wel storen wandelaars zich aan loslopende honden, zwerfafval en de drukte in natuurgebieden.

“Ik ben veel meer gaan lopen tijdens de coronacrisis. Door de lockdown mocht je nog maar weinig doen, hierdoor had ik de behoefte om veel buiten te zijn, de natuur te zien en te genieten van wat buiten wel mogelijk was. Het is ontzettend fijn om rustig te wandelen in mooie natuur en te genieten van alles om je heen.”

“Ik zie in mijn omgeving wel dat mensen meer zijn gaan wandelen. Ik hoop wel dat het op bepaalde plekken niet zo druk wordt dat de natuur eronder te lijden heeft.
 

ANWB-leden verwachten na de coronacrisis te blijven wandelen, maar wel minder
ANWB-leden hopen ook na de coronacrisis te blijven wandelen, al verwacht men wel dat het wat minder zal zijn. Men wil vooral blijven wandelen voor de ontspanning en de gezondheid. Toch denkt een deel misschien minder te gaan lopen als kantoren, museums en sportverenigingen weer open mogen.

“Ik verwacht dit wel te blijven doen, misschien iets minder omdat de andere sporten ook weer opgepakt kunnen worden. Maar die 10.000 stappen per dag blijft een streven.”

“Wij zijn meer gaan wandelen. We wandelen nu ook in de pauze omdat we allebei thuiswerken. Als straks alles weer 'normaal ' is zal deze wandeling vervallen, maar de wandelingen op onze vrije dagen zullen blijven bestaan.”

Ideeën om het wandelen (nog) meer te stimuleren
De mogelijkheid om wat te kunnen eten/drinken of gebruik te maken van het toilet bij een horecagelegenheid was voor veel wandelaars tijdens de coronacrisis een groot gemis. Daarnaast zouden leden graag zien dat mensen hun eigen afval mee naar huis nemen, wandelpaden beter onderhouden worden, meer bankjes worden geplaatst en goede parkeermogelijkheden bij natuurgebieden worden aangeboden. Een paar tips om wandelen nog aantrekkelijker te maken: schaf goede wandelschoenen aan, zoek een wandelmaatje, leen eens een hond, maak een mooie foto van de natuur en ga met je (klein)kinderen geocachen.

“Genoeg schone openbare toiletten of gebruik mogen maken van toiletten bij horeca maakt lopen nog aantrekkelijker.”

“Dat ik buiten weinig loop en liever fiets, heeft de maken met de kwaliteit van de bestrating van de trottoirs. In de buurt waar ik woon is de bestrating redelijk, maar te vaak struikel ik en val dan met soms nare gevolgen. Inmiddels zijn veel fietspaden geasfalteerd, dat loopt heerlijk, maar de fietsers en brommers vinden mijn aanwezigheid daar niet prettig.”

Laura Nugteren, Blauw Research, namens ’Denk mee met de ANWB’

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ik zou het fijn vinden als de voetpaden beloopbaarder zouden zijn door minder onkruid EN dat de voetpaden niet opeens zouden ophouden waardoor een wandeling gedwongen wordt voort te zetten op het fietspad of weg

Ik zeg: Buurman's gras enz. Wat een onzin dat wandelpaden slechter zouden zijn dan fietspaden. Volgens mij is dit een niet geslaagde poging om de fietspaden te claimen als wandelgebied. Niet doen! Overigens zie ik nooit groepen wandelaars meewerken aan route onderhoud daar waar met name mountainbikers hier juist in uitblinken. Gevolg: Juist ja.... nog weer meer wandelaars op deze routes! Jammer dat er altijd naar anderen gewezen wordt tot en met het onkruid bestrijden aan toe.

ANWB de gemeente raden aanschrijven, dat de trottoirs beter onderhouden moeten worden. Er door BOA's op laten toezien dat wandelpaden niet door mountainbikers gebruikt worden en goed waterpas liggen in de dwars richtng dat er gelopen wordt. ( Voorkomen scheeflopen!)

Absoluut mensen moeten meer verantwoording nemen en niet loslaten want er zijn genoeg mensen in de familie, en daarbuiten inclusief kinderen die van klein tot de grote honden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.