Beam me up!

woensdag 16 december 2020

Iets tussen een gegarandeerde lift die binnen 5 minuten voorrijdt en een taxi-abonnement voor 1000 kilometer per maand. Dat beschrijft in de kern het meest ultieme mondiale mobiliteitsconcept waar financieel- en IT-specialist Frank Kroon na jarenlange internationale werkervaring en studie op uitkwam. Al starend uit het raam van zijn meest geliefde woning in Nederland: het huis dat hij erfde van zijn oom in Slijkenburg, met 35 inwoners het kleinste dorp in de gemeente Weststellingwerf, provincie Fryslân.

Door Nettie Bakker

 

Om met het huis te beginnen. “Mijn oom trok hier in de jaren 70 naar toe. Dit was voor mij de plek waar we eindeloos sjoelden en kaart speelden. Acht jaar geleden stierf hij en liet me dit huis na. Ik verkocht mijn eigen huis en wil hier de sfeer van toen in ere houden.” Eenmaal gevestigd in dit Friese dorp, reflecteerde Kroon op een wereld aan internationale ervaringen. Hij begon zijn werkzame leven als fietsenmaker, wat hij overigens een hele slechte naam vindt voor de werktuigbouwkundige die je moet zijn om fietsen te kunnen repareren. Na zijn studies werkte hij internationaal in de financiële- en IT-wereld. “Natuurlijk spreek je dan na werktijd ook mensen en daarbij kom je soms tot interessante gedachten en visies”.

Genietend van de avondlucht in Slijkenburg viel het Kroon op dat zelfs daar gemiddeld iedere minuut een auto passeert. “Waarom zou ik nog een eigen auto hebben, als zelfs hier iedere minuut een auto langs rijdt? Waarom stap ik niet in?” dacht ik toen. Met zeven bevriende experts ontwikkelde hij een IT-platform, inclusief gebruikers-app voor een nieuw mobiliteitsconcept: BeMup, spreek uit: Beam me up, evenals een blauwdruk voor servicehubs van waaruit de BeMup-voertuigen opladen en vertrekken.

De app is te downloaden in de app-stores, het platform werkt, zo toont Kroon op You Tube. Hij is overtuigd van de meerwaarde van het concept voor mens en samenleving. En de inwoners van de gemeente Weststellingwerf zullen het samen met inwoners van Alphen aan den Rijn gaan ervaren, zo gauw Kroon voldoende startkapitaal bijeen heeft om de eerste elektrische BeMup-Tesla’s te kopen en chauffeurs te werven.    

Het concept is eenvoudig en helder zegt Kroon: “Hoeveel auto’s zijn er en hoe vaak rijden die per dag, week of maand? Met de zekerheid van een auto voor de deur binnen 5 minuten en een budget van 1000 kilometer per maand, ben je met een BeMuP-abonnement verzekerd van je reisbehoefte, hoef je niet zelf te sturen en heb je niet de kosten van onderhoud en geen ruimte nodig om je voertuig te parkeren.” Kroon zelf kan niet wachten tot hij gebruik kan maken van zijn concept, want vooralsnog ‘beamt’ hij zijn eigen voertuig op en bestuurt die ook nog zelf.

Het BeMup-model met chauffeurs sorteert voor op de komst van zelfrijdende auto’s, zegt Kroon. “De Tesla’s van nu zijn in feite al computers die steeds worden geüpdatet. Op een gegeven moment rijden ze zelf en zijn ook de chauffeurs niet meer nodig. Dan wordt het concept nóg kosten-efficiënter en nóg maatschappelijk relevanter omdat deze voertuigen dan nog meer mensen per dag kunnen vervoeren en er nóg meer mensen geen eigen voertuig meer nodig zullen hebben.”  

Dit concept moet ergens beginnen, begrijpt Kroon, maar schaalt wat hem betreft snel wereldwijd op. Het BeMup-platform én de abonnementsvorm zijn erop toegerust. “Het maakt voor je abonnement niet uit waar je ter wereld een voertuig ‘up beamt’.”

De BeMup-experts leerden uit internationaal wetenschappelijk onderzoek dat je voor alle ritten die nu worden gemaakt, je in feite maar een tiende nodig hebt van de voertuigen die nu rondrijden. Kroon: “Dat betekent dat je in Nederland in theorie met een miljoen voertuigen toe zou kunnen, wat in de praktijk op zo’n 1,5 miljoen voertuigen zou uitkomen.” Kroon gaat dan uit van een situatie dat alle voertuigen door een chauffeur worden bestuurd, dan wel automatisch ‘voorrijden’.     

Om het comfort en de effecten van het concept te laten zien en ervaren, wil Kroon het concept opstarten in twee pilot-gebieden: Weststellingwerf en Alphen aan den Rijn. Ook richt hij zich dan in eerste instantie op mensen zonder rijbewijs, mensen die hun auto weinig gebruiken en willen inwisselen en op mensen die gebruik maken van WMO-vervoer.

Kroon realiseert zich dat zijn concept niet van de ene op de andere dag (inter)nationaal dekkend kan zijn. “We zullen naar verwachting na de eerste pilots zes á zeven jaar nodig hebben voor een landelijke dekking, schat ik in. Maar dan wordt de persoonlijke en maatschappelijke winst ook goed zichtbaar”. Kroon somt op: “Met elke BeMup-auto halen we tussen de vijf tot tien auto’s, veelal met verbrandingsmotor van de weg, mensen kunnen hun tijd efficiënter besteden, je krijgt een enorme verbetering van de publieke ruimte en een acceleratie van de energietransitie.”

Kroon voelt bovendien een wind in de rug door de trend van bezit naar gebruik, de druk op de openbare ruimte en de noodzaak van een energietransitie. Maar vooral door het comfort van het concept: “Ik presenteerde dit model op een Rotary-bijeenkomst en had diezelfde avond al een paar aanmeldingen.”

Meer informatie

BeMUP
www.bemup.club 

 

 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.