Data-analyse Cyclomedia draagt bij aan smart cities

woensdag 16 december 2020

In de smart city van de toekomst speelt risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid een essentiële rol, vertellen Joeri Keijzers en Bas Brouwers van Cyclomedia. Het bedrijf analyseert data op basis van Artificial Intelligence (AI) en ontwikkelde een Road Safety Pack, dat bij moet dragen aan de verkeersveilige stad van de toekomst volgens EU-standaarden.

Door Guus Puylaert

Cyclomedia biedt oplossingen om met data stedelijke problemen op te lossen, maar ziet dat die stedelijke problemen aan het veranderen zijn. Digitalisering en verkeersveiligheid gaan daarbij hand in hand, begint Global Product Strategy Director Joeri Keijzers. “We zien dat veel beleidsmakers hun infrastructuur willen veranderen om zo bijvoorbeeld de overstap van de auto naar de fiets te vergemakkelijken. Door de openbare ruimte op een alternatieve manier in te richten, ontstaat er ruimte om andere vormen van mobiliteit mogelijk te maken.”

Tel daar het Europese streven bij op, om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2030 te halveren ten opzichte van 2018 en dit aantal in 2050 terug te dringen naar nul, vertelt Business Development Manager Bas Brouwer. Zo moeten EU-lidstaten een risicogestuurd verkeersveiligheidsbeleid gaan voeren en heeft het Kennisnetwerk SPV in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat  een definitie van een verkeersveilige weg en een verkeersveilig fietspad opgesteld.

“Het is de bedoeling dat ze allemaal aan deze norm gaan voldoen”, aldus Brouwer. “Daarvoor is het noodzakelijk om de bestaande situatie in kaart te brengen en te weten wat de snelheid is op de wegen, hoeveel en welke soort verkeersdeelnemers er gebruik van maken, wat de kwaliteit en de afmetingen van het wegdek zijn en of er wegscheidingen aanwezig zijn voor het splitsen van snel en langzaam verkeer.”

Andere stedelijke inrichting

En dat kan met de data die Cyclomedia inwint via de AI-algoritmes, vervolgt Keijzers. Het bedrijf maakt 360 graden-visualisaties op straatniveau die in combinatie met LiDAR-puntenwolken het fundament vormen voor analyses. “Daarbij gaat het vooral om analyse van de ingewonnen gegevens en de intelligentie die we uit deze content kunnen halen”, zegt hij. Het softwarebedrijf kan dankzij de AI-algoritmes snel de ruwe data en de daarvan afgeleide gegevens creëren.

De data worden continu geactualiseerd, waardoor het beeld van de stad up-to-date blijft, legt de strategisch directeur uit. “Omdat de stad zo dynamisch en complex is, is het constant inwinnen van gegevens eigenlijk de enige manier waarop beleidsmakers niet achter de feiten aan hoeven te lopen. We ontwikkelen dit soort zaken dan ook niet zo zeer omdat het kan, maar omdat er duidelijk vraag naar is vanuit de verschillende steden die uiteindelijk allemaal met hetzelfde vraagstuk worstelen: hoe kunnen we de verkeersveiligheid van onze stad verbeteren?”

Zo worden in Duitsland en Frankrijk al meerdere projecten uitgevoerd, waarbij de geometrie van de openbare ruimte in een stad wordt vastgelegd. “Op basis van de verzamelde informatie wordt bekeken of de infrastructuur moet worden herzien en wat daarbij de beste keuzes zijn: of dat nu het verwijderen van bomen is of het aanpassen van een kruispunt. In Frankrijk heeft men besloten dat er in een straal van 5 meter van een oversteekplaats geen parkeerplaatsen meer mogen zijn om het aantal ongevallen terug te dringen. En in Parijs inventariseren we de verkeersborden, die daar vaak worden beplakt met stickers. Voor de bevordering van de verkeersveiligheid is het gewenst om die bestickerde verkeersborden schoon te maken of te verwijderen. Met de ingewonnen data is dat beide snel en effectief mogelijk.”

Verzamelde data verwerken

Cyclomedia zet nu een nieuwe stap met het Road Safety Pack, vervolgt Business Development Manager Brouwer. Dit controleert alle kritische infrastructurele wegelementen op basis van de door het Kennisnetwerk SPV opgestelde definitie. “Dat gaat onder meer om data van snelheden, ongevallen, intensiteiten en wegkenmerken. Door de verschillende datasets te combineren worden de locaties die mogelijk tot ongevallen leiden goed inzichtelijk gemaakt, om ze vervolgens aan te kunnen pakken en invulling te geven aan het risicogestuurde beleid.”

Daarom staan bij Cyclomedia de eerstkomende vier jaar, tot 2024, in het teken van het inventariseren van de openbare ruimte. “Wanneer die slag is geslagen, kunnen de handen uit de mouwen en is het mogelijk om snel en effectief de verkeersveiligheid te verbeteren”, stelt Global Product Strategy Director Keijzers.

Met de mogelijkheden die het Road Safety Pack biedt, kan Cyclomedia inspelen op de veranderende vraag in moderne steden, zegt Keijzers ten slotte. “De stedelijke context is aan het veranderen. De stad van de toekomst is een slimme stad, een digitale stad: een smart city, die met behulp van moderne technologie en voortschrijdende inzichten het mobiliteitsvraagstuk wil aanpakken. Wij zijn in staat om de data en context te leveren waarop analyse kan plaatsvinden en ook om die data continu te verversen, zodat de informatie actueel blijft. Daar hebben uiteindelijk heel veel partijen iets aan, van beleidsmakers en adviesbureaus tot de aanpassers van de buitenruimte.”

Meer informatie

Cyclomedia
www.cyclomedia.com

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.