De box die je met een zero emissie voertuig verplaatst

donderdag 10 december 2020

De binnenstad de baas, belooft het team achter ‘de bak die je in- en uitdockt’. ‘DOCKR jij al?’. De naam mag van business development manager Kees-Jan Blankestijn, gerust een werkwoord worden. DOCKR staat voor een zero-emissievervoersconcept dat uitgaat van het gewenste laadvermogen. Je past je laadvolume zo nodig per maand aan. En pas dan kijk je naar het voertuig, de drager van de bak. Moet dat een bestelbus zijn, of kan het met een elektrische vrachtfiets?”

“Je mindset gaat om, als je als bedrijf en als berijder de overstap maakt van een bestelbus naar een vrachtfiets”, ervaart Blankestijn. “Die overstap is veel groter dan de overstap van een diesel- naar een e-bestelbus. Voor berijders kan die overstap een belemmering zijn, maar als je het goed organiseert kun het ook aantrekkelijk maken. Wij helpen zelf een extra handje mee door preventief onderhoud, zodat de kans op stilstaan zo goed als nihil wordt. Bovendien kunnen we zo nodig SWAP-voertuigen inzetten om de levertijd van bedrijven te garanderen.”

Technische bedrijven

Ook de klant kan de overstap vergemakkelijken. Blankestijn noemt het initiatief van Feenstra om elektrische servicefietsen aan te bieden aan de monteurs die in de stad moeten rijden. Op de fiets zijn ze sneller op de plek van bestemming, kunnen voor de deur parkeren en zijn lekker vitaal bezig. Bovendien biedt het werkgelegenheid voor vakmensen die geen rijbewijs hebben. Een welkom voordeel voor bedrijven in een tijd waarin het lastig is technisch personeel te vinden.

Alle Feenstra-servicemedewerkers, zowel de enthousiaste fietsberijders als de bestelbusberijders werden uitgenodigd om op een aantal demodagen een reeks aan e-vrachtfietsen uit te proberen. “Er werd goed geluisterd naar de wensen van de monteurs”, zegt Blankestijn. Eenmaal over de schreef en een ervaring rijker zijn de fietsende servicemonteurs positief. “Veel gaver kan het niet zijn”, hoorde Blankestijn. “Hun tevredenheid is van belang voor henzelf en met fietsmobiliteit dragen ze bij aan het duurzame ‘gezicht’ van het bedrijf.”

Voertuigen van de toekomst

Zero emissie is niet meer weg te denken in het DOCKR-denken. “We leveren in principe geen fossiel aangedreven voertuigen”, zegt Blankestijn. “Als je binnensteden maximaal wilt ondersteunen, dan doe je dat met zero-emissievoertuigen, anders ben je niet toekomstbestendig bezig.” Daarbij kijkt Blankestijn ook al naar de voertuigen van de toekomst. Naast waterstof verwacht hij verbeteringen aan de huidige elektrische vloot. “Emissievrij is dan wel een feit, maar we dienen het milieu met betere batterijen.”

Ook waagt het bedrijf zich op het terrein van de logistiek. “We zijn geen logistieke experts, maar wel experts in de mobiliteit voor de logistiek. We denken aan het koppelen van vrachten van verschillende leveranciers. Dat doen we nu nog vrij subtiel, maar met meerdere DOCKR-klanten kunnen we natuurlijk ook gecombineerde vervoerstroomadviezen geven. Dat zou nog een extra voordeel opleveren voor de stad: nog minder parkeren en nog minder verkeer.”

Leefbaarheid en veiligheid

Tot slot benoemt Blankestijn het aspect veiligheid. “Nu het vrachtfietsgebruik groeit, denken we ook aan de rol in het fietsverkeer. Stel dat je iemand zou raken met de rand van de bak. Daarom werken we aan een volledige crashrand aan de bak. En we houden rekening met het zicht op de voorkant van de fiets. Daarom loopt de bak aan de voorkant schuin af.” De toekomst? “Waar we van dromen is een leefbare stad waar mobiliteit zo veilig is dat het geen overlast gaat geven. Dit begint bij ons met bakken waar een safety-pakket op zit, met onder meer verlichting en richtingaanwijzers.”

   

Kees-Jan Blankestijn DOCKR

Kees-Jan Blankestijn, business development manager DOCKR

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.