De luminantie van ledschermen kan behoorlijk oplopen

maandag 15 september 2014
timer 2 min
Ko
KoenSmits, Lichtconsult.nl

Wat moeten verkeerskundigen weten over lichthinder? Eerlijk gezegd heb je daar een specialist voor nodig’ zegt Koen Smits sprekend uit ervaring. ‘Wij komen vaak als het fout gaat.’ Als verklaring daarvoor zegt hij: ’We komen uit een traditioneel werkveld met enkele aanbieders. Nu zijn er talloze leveranciers en het aantal lichtbronnen is geëxplodeerd door de komst van led.

Smits vormt samen met zijn vader het onafhankelijk adviesbureau voor licht en verlichting, Lichtconsult.nl. Naast het ontwerpen van lichtplannen en het meten van uiteenlopende lichtinstallaties houdt Smits zich al twee jaar bezig met een nieuwe richtlijn voor lichthinder.

Richtlijn lichthinder
Deze richtlijn combineert een vijftal richtlijnen (sport- en buitenterreinen, gevel- en reclameverlichting en OVL) in één nieuwe uitgave. Smits houdt zich voor de NSVV-commissie lichthinder bezig met het onderdeel reclameverlichting. Belangrijke motivatie voor de nieuwe richtlijn is de opkomst van ledschermen. Smits: ‘Voorheen werden reclameposters stuk voor stuk aangeplakt en ’s avonds van onderaf aangelicht. Tegenwoordig straalt een ledbillboard zelf licht uit en kan het ook talloze reclameboodschappen laten rouleren. Met name overdag zet een ledscherm ‘een tandje bij’ omdat het dan concurreert met daglicht. Doordat je led in principe naar wens kunt voeden, kan de luminantie van ledschermen behoorlijk oplopen. Deze luminantie is wat het oog ziet, onafhankelijk van de afstand.

Als je verblind wordt is de luminantie te hoog. In de huidige richtlijn zijn grenswaarden voor de luminantie opgenomen voor vier zones die variëren van natuurgebied tot stedelijk gebied en kennen elk een grenswaarde voor lichthinder. Daarnaast bevat de huidige richtlijn een gedateerde oppervlaktestaffel die stopt bij reclame-uitingen van meer dan 10 m2. Tegenwoordig heb je al ledbillboards van meer dan 100 m2. Ook wordt er een nieuw aspect toegevoegd dat ingaat op lichthinder als gevolg van te veel of te snelle wisselingen van reclameboodschappen.

Ten slotte wordt de richtlijn in lijn gebracht met aanbevelingen in het Rijkswaterstaatrapport uit 2011 dat de kaders schetst voor vergunningverlening aan objecten langs de snelweg. De nieuwe richtlijn wordt eind dit jaar verwacht. Ondertussen ziet Smits ook al goede praktijkvoorbeelden. Hij noemt een vrij nieuwe reclamezuil langs de A2. ‘Die is goed zichtbaar, maar verblindt niet.’

KoenSmits, Lichtconsult.nl werkt al twee jaar aan nieuwe richtlijn lichthinder

 
Auteur: Margriet Verhoog

Een goed ledscherm is goed zichtbaar, maar verblindt niet

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.