‘De vraag naar fietspaden is niet meer te vergelijken met twintig jaar geleden’

woensdag 16 december 2020

Job van Roekel, directeur van EasyPath Nederland, ziet dat het belang van een duurzame, groene oplossing voor fietspaden steeds groter wordt. “De vraag naar fietspaden is niet meer te vergelijken met 20 jaar geleden, daar is echt een grote verandering opgetreden. Daarmee is ook veiligheid en comfort op fietspaden veel belangrijker geworden. Duidelijke en goed zichtbare belijning, een goede stroefheid en een prettige fietservaring staan bij de vraag echt voorop.”

Van Roekel: “Fietspaden kunnen breder en duurzamer ingezet worden. Het klimaat verandert, zowel de bestrijding van hittestress en het opvangen van water wordt steeds belangrijker. Onze fietspaden kunnen daar in voorzien, door groeiplaats te bieden aan bodem en zo de hittestress te reduceren en een milieuvriendelijke manier van wateropvang te bieden. Onze fietspaden zijn ook prima bestand tegen wortelopdruk, wat ze uitermate geschikt maakt om het behoud van bomen te bewerkstelligen. Het is nog nooit voorgekomen dat we, na aanleg van een fietspad, terug moesten komen vanwege boomwortelopdruk. In tegenstelling tot asfalt is voor ons fietspad geen verdichting nodig, bijvoorbeeld. Door bomen te laten staan en plek te bieden sla je meerdere vliegen in één klap, en het fietspad heeft zo ook een prettige uitstraling voor de fietsers.”

“Ook in het buitenland vallen we op, daar willen ze graag van ons leren op het gebied van fietspaden.” Belangrijk daarbij is het zogenaamde dubbelgebruik, stelt Van Roekel: “zonnepanelen, wateropvang, allerlei moderne technieken zitten verwerkt in onze Nederlandse fietspaden. Dat trekt de aandacht, we lopen wel echt voorop daarin.”

Nog een trend die Van Roekel ziet, is de vraag naar fietspaden die geschikt zijn voor een slappe, natte ondergrond. “Dat zijn vaak fietspaden op hele mooie routes, tussen de bossen of langs het water. Probleem is dan wel dat de ondergrond slap is, en veel water bevat. Ook daar hebben wij een uitstekende oplossing voor, in de vorm van kunststof fietspaden die toch mooi in het landschap passen en zo een mooie fietstocht mogelijk maken.”

In 2021 introduceert EasyPath een prefab fietspad met cementvervanger. “Daardoor gaan de kosten en de milieubelasting omlaag. We starten met een proefproject in het eerste kwartaal van 2021.”

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.