Digital key opent een wereld aan logistieke kansen

woensdag 9 december 2020

Als het om zero emissie mobiliteit gaat, loopt Harold Kappers, hoofd bedrijfswagens bij leasemaatschappij Arval, ver voor de troepen uit. Wil je, zoals de bedrijfsvisie hem uitdaagt, ‘de klant op ieder moment van de meest duurzame mobiliteit voorzien’, dan moet je wel links, rechts en om je heen kijken wat er in de industrie en wetenschap gebeurt.

Bovendien blijft deze full service wat Kappers betreft niet bij voertuigen. Hij heeft ook ideeën over duurzame logistiek. Geïnspireerd door het deel-autoconcept, studeert hij op mogelijkheden om onderling vracht van bedrijfswagens te delen. Een digital key opent wat hem betreft ook kansen in de logistiek.

Waarom met 25 autootjes dezelfde rondjes rijden, of met 10 busjes pakketjes brengen in één straat? Dat is toch onzin. Met de techniek om deel-auto’s te openen, moet je toch ook lading van verschillende leveranciers, zelfs op afstand, slim kunnen combineren, zegt Kappers. “Klanten ervaren steeds meer dat bezorgen geld kost. Waarom die kosten niet delen? Het is een mindset, waar je even aan moet wennen.”

Vooruitdenken

Kappers merkt dat ook in de overstap van bedrijven op elektrisch vervoer. “Soms zijn er allerlei bedenkingen en vragen, maar kijk naar DHL, die rijdt al met 350 elektrische auto’s rond. Hoe stil is dat? Wat een genot en wat een feest!” Ook Albert Heijn is al goed voor een elektrische vloot, weet Kappers en experimenteerde zelfs al met vrachtfietsen. In feite denkt Kappers steeds een paar stappen vooruit. En is hij vragen over de actieradius van een elektrische bedrijfswagen bijvoorbeeld al ver voorbij. “We leveren waar nodig een laadpaal bij het voertuig of waar het ook maar nodig is, bijvoorbeeld op een bouwplaats.”

Overheid moet helder zijn

Om steeds die full service te kunnen bieden, draait Arval ook enthousiast mee in allerlei duurzame zero-emissieprojecten en werkt zo samen met allerlei organisaties, kennisinstituten en overheidsprogramma’s. Over overheden gesproken. “Ik begrijp dat er sprake is van een langere overgangsperiode naar zero emissie stadslogistiek in 2025”, zegt Kappers wat teleurgesteld. “Dat geeft nu juist een escape voor bedrijven. Ik had dat eigenlijk liever niet gezien. Wees helder als overheid. Dat geldt ook voor het toezeggen van subsidies op termijn. Mensen gaan dan onmiddellijk wachten.“     

Arval ontvangt niet alleen de nieuwste modellen van voertuigfabrikanten, Kappers kijkt graag al ‘op de tekentafel’ mee naar ontwikkelingen als waterstof en zelfs zonne-energie. “We hebben een student van de HAN onderzoek laten doen naar de business case van de waterstofauto. Deze lijkt nog lange tijd te duur voor het bestelbussegment, maar zal als eerste mogelijk worden voor de grotere vrachtwagens.”     

Onafwendbaar

Kappers’ enthousiasme om iedere klant op ieder moment van de meest optimale duurzame mobiliteit te voorzien, wordt gesteund door de bedrijfsvisie van Arval en van moederbedrijf BNP Paribas. “Zero emissie is geen vies woord meer, maar onafwendbaar,” stelt Kappers. “We kunnen niet verder met het rijden op fossiele brandstoffen. Ons Franse moederbedrijf begrijpt dat heel goed. We maken daarom als hele organisatie een stap van een visie op voertuigen naar een visie op mobiliteit. In Nederland was dat al een globale visie, nu geldt dat ook voor de organisatie wereldwijd.”

Harold Kappers, Arval

Harold Kappers, hoofd bedrijfswagens Arval

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.