Digitalisering is bij alle trends het gesprek van de dag

dinsdag 15 december 2020

Van het civiele tekenbord naar strateeg mobiliteit. Dat is de professionele ontwikkeling van John Jansson sinds zijn studies Civiele Techniek en Bestuurskunde. 14 jaar werkt hij nu bij ingenieursadviesbureau Sweco, eerst als teammanager grote projecten, later gebiedsontwikkeling en tegenwoordig als divisiedirecteur Transport en Mobiliteit. Een functie die bij uitstek vraagt om een scherp beeld van ontwikkelingen in de markt en de samenleving én hoe Sweco daar goed op kan anticiperen met advies, techniek en onderzoek.

Door Nettie Bakker

Jansson start met een lofzang: “Het mooie van dit bedrijf is dat we onderdeel zijn van een grote Europese speler en daarmee ook veel en diverse expertise en kennis ‘in huis’ hebben. Onderling versterken we die kennis. Zo waren we bijvoorbeeld gevraagd om vanuit Nederland een bijdrage te leveren aan een groot lightrailproject in Bergen, Noorwegen. Zo’n samenwerking is een verrijking, zowel voor onszelf als onze Noorse collega’s.” Bovendien: “Onze jonge medewerkers vinden het fantastisch om tijdelijk in een buitenlandse vestiging te werken. Je ziet dat ze veel leren en dat het hen veel energie geeft.”   

Terug naar trends en strategie. Jansson baseert zijn visie met name op basis van de vraagstelling van overheden en landelijke opdrachtgevers. Die gaan over: digitalisering, klimaatadaptatie, energietransitie, gezonde en veilige stad, circulariteit en slimme mobiliteit. Sweco gaat een forse stap verder dan het signaleren van trends. In het kennisprogramma ‘Urban Insight’ komen alle trends samen en wordt kennis en expertise samengebracht om nieuwe integrale inzichten te ontwikkelen voor Europese stedelijke gebieden. De komende tien jaar moet dit platform volstromen met data, feiten en inzichten uit alle Sweco-landen. Het doel is op basis van feiten en data bijdragen te leveren aan de kennisontwikkelingen over de steden van de toekomst, vanuit het perspectief van de eindgebruiker.

Digitalisering is binnen alle trends het gesprek van de dag, zegt Jansson. Ook bij mobiliteit. “Door de inzet van smart mobility werken we aan een gezonde en veilige stad.” Kijk je naar andere trends op het gebied van mobiliteit, dan vallen de aandacht en het draagvlak voor fietsers en voetgangers op. “Steden maken niet alleen ruimte voor fiets en voetgangers, maar maken die ruimte tegelijkertijd ook mooi. Kijk naar de Coolsingel in Rotterdam, die transformeert van autogoot tot groene stadsboulevard. Zo  sla je twee vliegen in één klap: meer ruimte voor de fietser en voetganger én duurzame gebiedsontwikkeling.”

Terug naar de link met digitalisering. “We kunnen met ‘Smart Traffic’ niet alleen de doorstroming van auto’s en daarmee de CO2 uitstoot positief beïnvloeden, maar ook fietsers meer comfort geven, bijvoorbeeld door hen vaker een groen verkeerslicht te geven.” Een andere ontwikkeling is het  leveren van prestaties in een dienst in plaats van de eenmalige toepassing van een product, vervolgt Jansson. “Zo regelen we het verkeer in de gemeenten Enschede en Almelo nu, samen met Heijmans, via een DaeS-contract, Doorstroming als een Service. Een volstrekt nieuwe contractvorm, waarbij de overheid meer loslaat en wij ontzorgen en worden afgerekend op het eindresultaat. Je moet dan ook meer als partners tot elkaar staan, mede omdat je langer en intensiever met elkaar optrekt.”

Naast het kennisprogramma en nieuwe bedrijfsconcepten, geeft  Sweco de zes trends ook letterlijk een eigen gezicht . Iedere trend krijgt een eigen business director , van digitalisering tot circulariteit. En ten slotte reageert Sweco als bedrijf op dé disruptieve trend in 2020: thuiswerken. “We maken als collega’s veel minder verkeersbewegingen, zowel naar kantoor als naar de klanten. Dat willen we zo houden, zo blijkt uit twee enquêtes, in het voorjaar en in september - onder alle internationale Sweco-medewerkers. Om die wens zeker te stellen gaan we ook ons huisvestingsbeleid herijken.”

Zouden ‘we’ in de aandacht voor actuele trends niet de minder sexy opgaven vergeten, zoals vervanging van kunstwerken, bruggen en kademuren? Als civiel techneut weet Jansson het belang van dit vraagstuk goed in te schatten: “De opgave is enorm. Het vervangingsprogramma komt weliswaar op de rit, maar is vooralsnog een gigantisch budgetteringsvraagstuk. Wij staan klaar om te ontwerpen. En die nieuwe kunstwerken zullen anders zijn dan de huidige. Ze worden  adaptief ontworpen en volgehangen  met sensoren. Met  behulp van de beschikbare data hieruit zal het toekomstig beheer en onderhoud veel slimmer en efficiënter plaatsvinden.”

Dat brengt Jansson op het gebruik van 3D en virtual reality in ruimtelijke en infrastructurele ontwerpen. “Niet alleen de opdrachtgever krijgt zo meer inzicht in het ontwerp. Je kunt er ook mee in gesprek met bewoners, omdat je vooraf al kunt laten zien hoe de leefomgeving eruit komt te zien.”

Deze digitaliseringstrend zit nog in de beginfase, schat Jansson in. “Robotisering en AI zullen veel van onze huidige taken over nemen.” Tegelijkertijd voorziet hij dat de verkeerskundige expertise nodig zal blijven. “Het zal een samenspel worden van verkeerskundige en data-experts, of er ontstaat een nieuwe functionaris: een verkeerskundige met affiniteit met data of andersom. Hoe dan ook zal de menselijke kant van ons werk uiteindelijk altijd nodig zijn. Want, het gesprek voeren met de klant en echt doorgronden waar de behoefte zit, dat kan alleen een mens!”

Meer informatie

Sweco
www.sweco.nl

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.