Dood door schuld II (VK1/2013)

maandag 4 februari 2013
timer 2 min

Geen immuniteit

In Verkeerskunde 7/2012 schreef ik over de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de wegbeheerder voor slecht onderhoud aan de wegen. Nadat de rechter bepaald heeft dat de gemeente in dit geval strafrechtelijk vervolgd kan worden, volgde de inhoudelijke behandeling en het vonnis in deze zaak. Hoewel Verkeerskunde al publiceerde over deze zaak via een nieuwsbericht en een speciale nieuwsbrief, kom ik er toch nog kort op terug. Het lijkt me belangrijk om aan te geven waarom de rechter van mening is dat bij het ongeval op 31 maart 2009 sprake is van dood door schuld.

De gemeente was al voor 2009 gewaarschuwd en op 1 maart 2009 was er een motorrijdster gevallen. Het ongeval van 1 maart 2009 heeft wel geleid tot metingen aan de weg, maar deze zijn onjuist uitgevoerd. De gemeente heeft ook na het ongeval van 1 maart 2009 nagelaten maatregelen te nemen. De rechtbank is van mening dat de gemeente, gelet op de situatie zoals die haar bekend was en/of bekend had moeten zijn, verkeersmaatregelen had kunnen en moeten nemen om een einde aan de verkeersonveilige situatie te maken of het gevaar te beperken. De dood van de slachtoffers op 31 maart 2009 is naar het oordeel van de rechtbank een gevolg van dit aanmerkelijk onzorgvuldig nalaten van de gemeente.

Samengevat komt het er op neer dat de gemeente in had moeten zien dat er sprake was van een gevaarlijke situatie en daarop direct (tijdelijke) maatregelen had moeten nemen.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.