Elk kind dat we sparen is winst

maandag 9 augustus 2010

Leerlingen onderschatten lengte en gewicht van vrachtwagens

Zes meisjes van de Steenvoordeschool in Rijswijk staan tegen de voorkant van de ‘Veilig op Weg-truck’ van leschauffeur Erik Koelewijn. Zes klasgenoten zitten in de cabine; de grootste achter het stuur. Nu nemen de dames een grote pas voorwaarts en nog een en nog een. Pas na 5 grote passen worden zij voor het eerst zichtbaar. En pas na negen passen zijn ze helemaal zichtbaar voor de klasgenoot achter het stuur.

 

Het gaat niet alleen om camera’s en dodehoekspiegels, maar ook om inzicht van weggebruikers in de zichtruimte van de vrachtwagenchauffeur. Met deze boodschap trekt Erik Koelewijn het hele schooljaar, met lestruck en (vrijwillige) bijrijder langs basisscholen om een gratis theorie- en praktijkles te geven over de rijeigenschappen van vrachtwagens. In de lesformule – initiatief van TLN en VVN en onder meer gesponsord door Mercedes (truck) Van Vliet Trucks (oplegger), BP (brandstof) en Randstad (chauffeur) - krijgt een schoolklas op film te zien wat de chauffeur op welk moment bij een kruising ziet. Ook wordt gevisualiseerd waar je je als weggebruiker in verschillende situaties het veiligst kunt opstellen. Dan wordt de kennis getoetst in 10 meerkeuzevragen. Daarna gaat de groep naar de vrachtwagen. De helft van de klas verdwijnt in de laadruimte om de meerkeuzevragen na te spelen met modelvrachtwagens. De resterende leerlingen verdelen zich in de cabine en er omheen. Hier zoeken de scholieren letterlijk de grens tussen zichtbaar en onzichtbaar. Koelewijn  ‘Je kunt alle technische hulpmiddelen inzetten, dan heb je geen dodehoek meer, maar als chauffeur moet je zoveel dingen in de gaten houden. Dus hoe meer spiegels en camera’s, hoe meer aandacht wordt gevraagd. Kinderen moeten zich daarom ook bewust worden van de gevaren. Of het werkt? Elk kind dat wij sparen, is winst.’ En de scholieren? Bij de start van de les gokken ze dat een vrachtwagen maximaal 15 meter is en 9 ton weegt. In werkelijkheid zijn de gevaartes maximaal 25 meter en 60 ton.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.