Ethische discussie over mobiliteit

donderdag 3 maart 2022

Waarom accepteren we een maatschappelijk systeem dat jaarlijks honderden doden en duizenden gewonden produceert, ermee wegkomt het minst te slagen in de klimaatopgave en zo is ontworpen dat een deel van de huishoudens moeite heeft om essentiële voorzieningen te bereiken. Volgens het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit (LVM) is het de hoogste tijd voor een ethische discussie over mobiliteit. In de discussienotitie Mobiliteit en Ethiek verkennen Jeroen Schrijver en Hans Jekel de vraag: “Waarom is er toch zo weinig discussie over ethiek en mobiliteit?”

Wel of niet acceptabel

“Welk mobiliteitssysteem en welk mobiliteitsgedrag achten we verantwoord ten opzichte van onze medemens, ten opzichte van de aarde en ten opzichte van toekomstige generaties.” Deze vraag staat centraal in de discussienotitie Mobiliteit en Ethiek. Het huidige mobiliteitssysteem biedt het gemak en comfort van verplaatsen, maar tegelijkertijd levert datzelfde systeem ook een heleboel negatieve effecten op. Rond mobiliteit lijkt veel te worden gezien als vanzelfsprekend, maar is het huidige mobiliteitssysteem eigenlijk wel acceptabel?

Drie grote ethische vragen

Om het ethisch debat over mobiliteit te stimuleren stellen de schrijvers van de discussienotitie drie vragen:

1. Is het verantwoord een systeem van verplaatsingen van mensen en goederen in stand te houden dat jaarlijks meer dan 600 doden en 20.000 zwaargewonden produceert?

2. Is het verantwoord een systeem van persoonsverplaatsingen te behouden dat voor waarschijnlijk 10% van de huishoudens bereikbaarheidsproblemen m.b.t. centrale diensten en voorzieningen creëert?

3. Is het verantwoord een systeem van verplaatsingen van mensen en goederen in stand te houden dat (nog steeds) permanent overal een hoge mate verontreiniging (luchtkwaliteit, geluid en opwarming van de aarde) en tevens overlast in steden produceert?

Conclusie

In de discussienotie worden een vier kernredenen genoemd waarom er zo weinig ethische discussies over mobiliteit worden gevoerd.

1. Het autosysteem vormt de bloedsomloop in het neo-liberale systeem van productie en consumptie dat in de OECD- landen domineert.

2. Gemak en comfort zijn in moderne samenlevingen enorm belangrijk, en vormen moeizame thema’s om ter discussie te krijgen.

3. Elke discussie over wat verantwoorde verplaatsingen zijn wordt onmiddellijk scherp en onaangenaam.

4. De alternatieven voor het systeem van individuele automobiliteit voor langere afstand- verplaatsingen zijn onhandig, ongemakkelijk en al jaren oud.

 

Klik hier voor de volledige discussienotitie Mobiliteit en Ethiek, of abonneer op de nieuwsbrief van Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit, zo blijft u altijd op de hoogte van inspirerende publicaties en initiatieven.
 

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Al sinds 2019 houd ik en NMTM zich bezig met "Mobility meets Philosophy". Ook filosofen kaarten deze ethische zaken, normen en waarden aan. Mensen moeten zich bewust worden wat hun mobiliteit en mobiliteitskeuzen betekenen voor de andere, de samenleving en onze aarde. En dan is er ook nog zoiets als Transport Justice (Karel Martens).
Makkelijk gezegd, maar hoe bereik je dat? Met een discussie? Onder vakprofessionals? Uiteindelijk moet je toch bij de mensen zelf zijn.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.