EU wil alcohollimiet bestuurders reduceren naar nul

maandag 11 oktober 2021

Het Europees Parlement heeft een wetsvoorstel ingediend om het maximaal toegestane alcoholpromillage in het verkeer te verlagen naar nul. Op dit moment is dat nog 0,5 promille, of 0,2 voor beginnende bestuurders die korter dan vijf jaar geleden hun rijbewijs gehaald hebben. 

Het wetsvoorstel is onderdeel van 'vision zero', het streven naar nul verkeersslachtoffers. De EU wil zo dat lidstaten zich meer inspannen om de veiligheid in het verkeer te verhogen. Het aantal verkeersslachtoffers waarbij alcohol een rol speelde neemt ook in Nederland toe - van 13 in 2016 naar 36 in 2018 en 29 in de eerste negen maanden van 2019, volgens cijfers van de politie. SWOV stelt dat 2,3 procent van de automobilisten tijdens de weekendnachten rijdt met een slok teveel op, dat is een stijging ten opzichte van enkele jaren eerder. Naar schatting 12 tot 23 procent van alle verkeersdoden wordt veroorzaakt door alcohol (bron: SWOV). 

De huidige grens van 0,5 promille betekent in de praktijk dat een automobilist één of twee glazen kan drinken en toch aan het verkeer kan deelnemen. 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.