Gasthoofdredacteur Karla Peijs

woensdag 18 april 2012
timer 2 min

Op weg naar nul vermijdbare ernstige verkeersongevallen

De laatste jaren komt er steeds meer draagvlak voor het uitgangspunt dat we op het gebied van verkeersveiligheid nog een extra slag kunnen slaan. De aanhangers van het van oorsprong Zweedse gedachtegoed van Vision Zero neemt toe. Een zeer groot deel van de verkeersongevallen met doden en gewonden is namelijk te voorkomen door een goed samenspel tussen wegontwerp, voertuigveiligheid en verantwoord verkeersgedrag. De inrichting van straten en wegen moet veilig verkeersgedrag uitlokken. Veilige en intelligente voertuigen zullen ongevallen kunnen voorkomen of de ernst van ongevallen verminderen. Die combinatie van veilige infrastructuur, veilige voertuigen, veilig verkeersgedrag en handhaving kan op termijn leiden tot nul vermijdbare verkeersslachtoffers. Ook in de provincie Zeeland gaan wij de komende jaren ‘Op weg naar nul vermijdbare ernstige verkeersongevallen’. Met de ondertekening van het Zeeuws Manifest Verkeersveiligheid, geven wegbeheerders en alle andere Zeeuwse verkeers-veiligheidspartners aan dat zij daaraan hun bijdrage willen leveren. Want van achteroverleunen kan geen sprake zijn als er elk jaar meer dan 300 ernstige verkeersslachtoffers vallen, alleen al in Zeeland. Welke aanpak daarbij past moet de komende tijd duidelijk worden. In ieder geval doorgaan met Duurzaam Veilig want daar valt nog winst te behalen. Ook andere werkzame elementen uit het bestaande beleid moeten we behouden. Maar we moeten op zoek naar nieuwe invalshoeken. Inspiratie daarvoor kunnen we halen uit andere ‘veiligheidsterreinen’, andere beleidsterreinen, technische ontwikkelingen en de veranderende opinie van de ‘bevolking’. Jarenlang was de fietshelm in Nederland geen succes. Dat is aan het veranderen. Met een wijkgerichte aanpak kunnen we verkeersveiligheid dichter bij de mensen brengen.

In dit dossier ‘verkeersveiligheid’ kunt u alvast inspiratie doen, als voorproefje van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC. Want ook dat heeft als thema: minder verkeersslachtoffers is mogelijk. 

 
Auteur: Joske van Lith

Karla Peijs, commissaris van de Koningin, provincie Zeeland

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden