Gasthoofdredacteur Merten Hinsenveld

maandag 3 september 2012
timer 2 min


Toenemende druk op ondergrondse infra

We zijn nu al intensieve gebruikers van de ondergrond. Naast de zichtbare elementen zoals tunnels en parkeergarages, stoppen we er duizenden kilometers kabels en leidingen in. Daarnaast delven we grondstoffen, winnen we water en gebruiken we de ondergrond voor opslag van warmte of koude. De toenemende trek naar de stad, maakt de druk op de ondergrondse ruimte nog groter. We leggen daarom al steeds meer nadruk op meervoudig gebruik (stapelen van functies), multifunctioneel gebruik (verschillende functies op verschillende tijden) en verbinding tussen het complexe netwerk van ondergrondse- en bovengrondse infra.


Stad wordt groen en leefbaar
In het ontwerp wil je dat een stad op verschillende manieren baat heeft bij ondergronds ruimtegebruik. In de eerste plaats is het wenselijk dat we alle vieze, lelijke en lawaaierige dingen ondergronds brengen. Daarmee wordt de stadse leefomgeving groen en leefbaar en wordt in landelijke gebieden de natuur beschermd. Ook kun je, door een weg ondergronds te leggen, barrières slechten en de stad letterlijk helen.

Het beste alternatief
In de tweede plaats is een ondergrondse oplossing soms gewoon het beste alternatief: een tunnel die A met B verbindt, een opslagplaats met constante temperatuur, een ruimte die altijd donker moet zijn, enzovoort.

Mooie ruimtes
En tot slot ontwerpen steeds meer architecten mooie ondergronds ruimtes, met of zonder daglicht, als onderdeel van een functie-intensieve locatie. Als er zo’n dicht netwerk ontstaat, moet je de verschillende ruimteclaims wel goed op elkaar afstemmen en de verschillende deelaspecten goed met elkaar verbinden. Ook de techniek van het complexe ondergrondse bouwen moet op orde zijn.

Het Nederlands Kenniscentrum voor Ondergronds Bouwen en Ondergronds Ruimtegebruik is een publiek private instelling die zo’n 50 partijen van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen, ingenieursbureaus en aannemers bij elkaar brengt om de kennis en toepassing van ondergronds ruimtegebruik te verbeteren. Die gezamenlijk ontwikkelde kennis is openbaar. In dit dossier presenteer ik u graag een aantal voorbeelden uit ons netwerk.

Merten Hinsenveld
Directeur Centrum Ondergronds Bouwen (COB)

terug naar dossier>

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden