Kwart van cannabisgebruikers rijdt uur na blowen alweer

donderdag 4 april 2024

Foto: Shutterstock

Het afgelopen jaar kroop bijna een kwart van de cannabisgebruikers binnen een uur na het blowen alweer achter het stuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Team Alert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Aan het onderzoek deden ruim 2.100 cannabisgebruikers mee. Uit het onderzoek bleek dat 46 procent binnen acht uur na het cannabisgebruik auto had gereden. Dit is verboden: er mag niet onder invloed van drugs worden deelgenomen aan het verkeer. Volgens de onderzoekers zijn het vooral frequente gebruikers die snel gaan autorijden: dit zijn vaak mannen en mensen zonder kinderen.

Vaak doen gebruikers dit bewust, omdat ze denken dat de pakkans klein is. "Meer dan de helft van de deelnemers wist tijdens het gebruik dat ze later zouden rijden", aldus het onderzoek. "Ik vind het schokkend dat uit dit onderzoek blijkt dat veel cannabisrijders gewoon op pad gaan, terwijl ze heel goed weten dat het verboden is", reageert minister Mark Harbers (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief