Fatbikes uitgesloten bij VVN praktisch Verkeersexamen

woensdag 27 maart 2024

Fatbikes zijn niet toegestaan tijdens het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen, heeft VVN besloten. Het hoge snelheidspotentieel kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool doen verkeersexamen. Het examen bestaat uit een theoretisch deel en een praktijkdeel, dat op 4 april van start gaat. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen zijn fatbikes dit jaar niet toegestaan. VVN ziet een fatbike niet als een geschikt voertuig voor het examen, gezien de afwijkende kenmerken ten opzichte van een reguliere fiets. Ook de reputatie van de fatbike speelt mee in het besluit.

VVN-Directeur Evert-Jan Hulshof: 'Wij zijn van mening dat er specifieke regels moeten komen voor fatbikes om de verkeersveiligheid te waarborgen. Fatbikes passen volgens ons niet binnen de categorie fietsen, vanwege hun unieke kenmerken.' 

E-bikes wel toegestaan

Het verkeersexamen mag wél op een reguliere e-bike, als de school toestemming heeft gegeven. Wel zijn er dan regels: de accu moet volledig opgeladen zijn en de trapondersteuning op de laagste stand staan.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief