Gemiste kansen?

donderdag 16 december 2021

“Ik kijk een beetje met een dubbel gevoel terug op de afgelopen periode”, begint Gertjan Hanckmann van adviesbureau Kragten. “Ik had de misschien wat naieve hoop dat corona ons ook wat positiefs zou opleveren. Het verbaast me echt hoe weinig we daar mee doen, ook als vakwereld. We moeten ook ophouden met mensen te vertellen wat goed voor ze is, maar zo werkt het niet.”

Hanckmann hoopt dat we de mens meer centraal kunnen stellen. “Twintig jaar geleden zag ik dat ook al, dat wij als verkeerskundigen en adviseurs denken te weten wat goed is voor mensen. Bij standaard verkeersadvies, bij de mobiliteitsaanpak, en nu ook weer bij het thuiswerken. Daar zie ik ook veel bedrijven die zeggen ‘dit gaan we doen, op deze manier, dit is goed’, maar mensen zijn eigenwijs en we moeten meer kijken naar wat goed is voor de mens, voor de werknemer. Dat is ook weer goed voor het bedrijf als geheel. Het verbaast me echt dat we daar zo weinig mee doen.”

“Bij de gebiedsaanpak in Eindhoven hadden we te maken met twee fronten, mat grote ondernemers en de binnenstad. Je moet bij die grote ondernemers echt niet aankomen met ‘het zou goed zijn als jullie dit doen, want dat is goed voor ons allemaal’, die bedrijven willen gewoon geld verdienen. Vraag je altijd af wat hun belang is, wat zijn de doelstellingen van het bedrijf, luister goed naar ze, en ga dán helpen en kom tot een gezamenlijk belang. Dus niet ‘iedereen moet op de fiets’, want wat schiet zo’n werkgever daar mee op? Door vanuit hun belangen en doelstellingen te luisteren creëer je wederzijds begrip en speel je veel meer voor elkaar, dan kun je ook iets met gezamenlijke belangen van bedrijven in de regio.”

Thuiswerkscan

“Je ziet dezelfde houding ook bij thuiswerken. Dan zegt een werkgever ‘dit gaan we zo doen’, maar wil jouw werknemer dat wel? Dat wordt veel te weinig gevraagd, terwijl je wel een tevreden en gezonde werknemer wilt. Wij hebben daarvoor de thuiswerkscan ontwikkeld. Daarbij betrekken we ook de werknemer in het proces, we vragen de werknemer hoe die er zelf in staat. Je kunt als werkgever namelijk wel zeggen dat iedereen vier dagen moet thuiswerken, maar als die werknemer daar doodongelukkig van wordt, dan raak je die kwijt. Uiteindelijk bereik je daar alleen maar weerstand mee. Als je niks vraagt, weet je ook niet waar je op moet sturen, als je wilt sturen moet je weten wat er leeft. Dat geldt ook voor verkeerskundigen, als we zeggen ‘wij verkeerskundigen vinden dit goed’, dan overtuig je daar weinig werkgevers en werknemers mee. Ik hoop echt dat we veel meer gaan luisteren naar de mensen voor wie we het doen.”

Gerichte boodschap

“We mogen wel een belang en een doel hebben, natuurlijk, maar vergeet het doel van de ondernemer en de werknemer niet. Het ene bedrijf is ook het andere niet. De boodschap moet wel passen in het bedrijf en de cultuur. Als je als bedrijf nog nooit iets gedaan hebt met duurzaamheid, dan gelooft geen enkele werknemer het als je dat ineens als argument opgooit om mensen te overtuigen op de fiets naar de zaak te komen, bijvoorbeeld. Je kunt niet bij elk bedrijf dezelfde boodschap naar je werknemers sturen, het moet wel de boodschap van het bedrijf zijn.”

“Wat is je doel? Wil je personeel binden, wil je inzetten op duurzaamheid, gaat het om geld verdienen: alles vraagt om een andere boodschap om mensen te verleiden tot hetzelfde gedrag. Als je daar rekening mee houdt, kun je ook gaan kijken naar gezamenlijke belangen bij andere bedrijven en gebiedsgericht gaan werken.”

Eigenwijs

“Ik hoop dat de dingen waar we mee bezig zijn, zoals mobiliteitsmanagement en hubs, dat we die verder gaan doorontwikkelen. Ik hoop wel dat we het slimmer gaan doen. Niet alleen maar kijken naar de verkeerskundige oplossingen, maar naar het grotere plaatje en gezamenlijke belangen, want alleen red je het niet. Dat zie je ook met meer thuiswerken, als we dat slim aanpakken dan hoeft die file er niet te staan. Maar zijn we nu echt zo eigenwijs, hebben we echt zo weinig geleerd? Ik hoop dat we geen nieuw asfalt gaan aanleggen, want de oplossing voor files is er gewoon. Ga niet ’s ochtends in de file staan, ga dan wat eerder, of juist wat later. In de file staan is zonde van je tijd, voor werkgever en werknemer. Dan moeten werkgevers dat wel inzien en flexibel zijn.”

Verkeersveiligheid

Hanckmann ziet nog een ander pijnpunt: de verkeersveiligheid. “Maak werk van verkeersveiligheid. Omdat die zo vanzelfsprekend lijkt, krijgt verkeersveiligheid te weinig aandacht. De zeshonderd verkeersdoden per jaar, dat kunnen we toch niet accepteren? Ondertussen zie ik daar geen trend in, ikz ie niks echt veranderen. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid is leuk, net als de discussie over ‘het nieuwe 30’, maar er moet ook budget beschikbaar komen voor het verhogen van de verkeersveiligheid. Er moet echt iets gebeuren, willen we het aantal slachtoffers verminderen. Steek je geld niet in asfalt, maar in verkeersveiligheid.’

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.