Hoogste tijd voor een ‘stepjes-etiquette’

donderdag 7 oktober 2021

 “In Nederland beschouwen we de fiets als gewoon, als iets normaals. In het buitenland is dat nog niet zo. Dat maakt dat we in Nederland prachtige fietsinfrastructuur hebben, waarin ook de kleine elektrische voertuigen zoals stepjes goed passen”, aldus Auke Hoekstra , e-mobiliteitsexpert aan de TU/e. “Tegelijkertijd ontstaat er juist vanuit de fietsers veel weerstand tegen die micromobiliteit: ‘Niet op mijn fietspad!’”

Auke Hoekstra is zelf liefhebber van micromobiliteit en heeft naast een fiets een stepje en een uniwheel.Hij ziet vooral voordelen van de lichte en kleine elektrische vervoerwijzen. “We accepteren nu dat er een heleboel mensen zijn voor wie het openbaar vervoer, zoals het nu is, niet geschikt is, en voor wie fietsfaciliteiten hoe we die nu kennen niet voldoende zijn om ze uit de auto te krijgen”, vertelt Hoekstra. “Tegelijkertijd willen we steden zoveel mogelijk autoluw maken. Een dichtbevolkte stad en de auto zijn geen optimaal gezelschap. Op het platteland zijn auto’s prima, maar we moeten proberen om in stedelijk gebied het aantal auto’s sterk te verminderen. Micromobiliteit kan daar een belangrijke rol in spelen.”

Maak delen makkelijker

Punt van aandacht is wel de praktische uitvoering, stelt Hoekstra. “Als je overal een deelstepje kunt pakken en weer kunt achterlaten, is de drempel laag. Dan haal je mensen uit de auto.” Daarbij ziet Hoekstra wel praktische problemen. “Noem het een soort ‘stepjes-etiquette’, dat missen we nog. Dan worden de stepjes overal en nergens achtergelaten, waarmee straat helemaal verrommelt. Een systeem waarbij je de stepjes op een goede plek moet achterlaten (bijvoorbeeld te controleren via een app) zou kunnen, maar het moet vooral makkelijk zijn om ze goed te stallen. Ik denk dat je voor stepjes enorm compacte 'docking stations' kunt maken die nog mooi zijn ook. Zo krijg je een opgeruimd straatbeeld en neemt de weerstand als gevolg van rondslingerende stepjes af. Mensen zijn vaak enorm bezig met die stepjes maar de infrastructuur is een veel grotere uitdaging dan die stepjes zélf.”

Acceptatie

“Mensen moeten bekend raken met het concept van deelstepjes. Zet bijvoorbeeld een programma op waarbij mensen kennis kunnen maken met de voertuigen, dat hebben we in het verleden met elektrische auto’s ook gedaan. Je kunt weerstand wegnemen door mensen op de juiste manier in aanraking te laten komen met persoonlijke deelmobiliteit. Wat de boer niet kent, dat eet hij niet; dus moet je zorgen dat de boer het leert kennen. “

Ook moet de deelstep niet als ‘tegenstander’ gezien worden van de fiets. “De deelstepjes zijn juist ideaal om de auto minder dominant te maken. Daar ben je als fietser en bewoner ook bij gebaat.”

Duurzame levenscyclus

Nog een laatste pijnpunt van deelstepjes is de duurzaamheid. “We moeten zorgen dat de stepjes lang meegaan. Daar is ook onderzoek naar gedaan: in privébezit zijn de stepjes veel duurzamer dan in een deelsysteem. Dat komt omdat deelstepjes veel te kort meegaan, soms maar een paar maanden. Daarnaast worden ze in de hele stad weer opgehaald om ’s nachts opgeladen te worden. Als we die stepjes snel weggooien en als we ze met benzinebusjes ophalen is de milieuwinst al snel tenietgedaan.”

 

Kijk, als die stepjes nu gewoon op menskracht vooruit zouden gaan .....
Maar nee hoor, "all electric" is het meest gangbare, kijk maar naar Parijs! En dus neemt het elektriciteitsgebruik toe, is het nodig om de (niet erg duurzame) accu's na verloop van tijd te vervangen en komt de gemiddelde mens weer niet toe aan het half uurtje "matig intensief bewegen", wat zo goed is voor de gezondheid!

Een erg opportunistische houding, maar wel fijn om terug te lezen dat het eigenlijk 'lood om oud ijzer' is!

I.i.g. spreekt tot heden in deze era van onverzadigbare aanwas van digitale gemakken ( lees: afhankelijkheid! ) over de benodigde grondstoffen en buiten dat, dat het onvermijdelijk is dat we daardoor naar de totale afhankelijkheid van kernenergie moeten!
De innoverende digitale vooruitgang( de knollen, dus!) is een idéfix(de Citroenen!)

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.