Ideeën delen in een veranderende wereld

donderdag 16 december 2021

“De afgelopen twee jaar zijn best een uitdaging geweest”, begint Danny Vroemen van Technolution te vertellen. “Hoe kun je ideeën delen over mobiliteit en hoe moet dat eruitzien? We hebben een project in Oslo afgerond, daar hebben we alles digitaal gedaan – van aanbesteding tot uitvoering. Zo zie je dat de wereld wel doordraait. Tegelijkertijd zien we nieuwe uitdagingen, zoals de inzet van drones. Daar liggen vraagstukken over wat we daar in de Europese Unie maar ook Nederland mee gaan doen.”

-
Danny Vroemen, Technolution 

De vijftien-minuten-stad, superblocks, het reduceren van de capaciteit van autoverkeer in steden, en de discussies rondom zero-emissie-zones en hoe je daar mee om moet gaan, zijn de trends die Vroemen vooral opvallen. “We moeten ook echt veel meer naar een cross-sectorale aanpak, alles heeft met elkaar te maken en komt ook bij elkaar. Stedelijke planners en verkeerskundigen, energie en energiebeheer en parkeren: alles hangt samen. We denken nog te veel in silo’s, dat kan niet om de vraagstukken van morgen te beantwoorden.”

“We zien vooral ontwikkelingen op het gebied van clean mobility. Hoe ga je kijken naar de transitie naar elektrisch vervoer, hoe regel je de elektrificatie van voertuigen en hoe maak je het energienet daar geschikt voor? Ook de opkomst van waterstof valt op, hoe ga je die twee netwerken – waterstof en stroom – goed aan elkaar verknopen? Én hoe ga je dat allemaal zó organiseren dat je geen miljarden in het energienet hoeft te investeren? Denk aan slim energiebeheer en het nivelleren van intensiteiten, zodat je piekbelasting kunt voorkomen. Daar liggen uitdagingen, maar ook kansen. Dat gaat ook verder dan alleen de mobiliteitssector, met zonnepanelen, warmtepompen en een veranderende energievraag van woonwijken. Vroeger had je een transformatorhuisje en als er iets aan de hand was, dan sloeg gewoon de zekering door. Tegenwoordig is het denkbaar dat zonnepanelen gewoon doorleveren, ook in geval van een storing.”

Kennisniveau

“Als je in gesprek gaat met de energiesector, dan merk je dat er nog niet altijd veel kennis is over wat er nu precies gebeurt op het netwerk. Dat wordt nu vormgegeven, net als het hele afsprakenstelsel eromheen, over wat je wel en niet mag weten. Want je wilt zoveel mogelijk weten over het energieverbruik, zodat je daar op kunt acteren, maar daar zit ook een privacy-aspect aan. Ook zie je dat niet iedereen er met dezelfde gedachte instaat. Sommige bedrijven willen gewoon laadpalen verkopen, en houden zich dan nog weinig bezig met de onderliggende problematiek.”

“Denemarken wil per 2030 een miljoen elektrische voertuigen laten rondrijden. Per 1 april zijn steden in Denenmarken ook verantwoordelijk voor de implementatie van de consessies voor de  laadinfrastructuur, eerder was dat de landelijke overheid. Je ziet op hetzelfde moment dat 5 partijen laadinfra leveren. Als je daar een elektrisch voertuig koopt, ben je bijna verplicht om bij 4 tot 5 partijen een contract af te sluiten, afhankelijk van waar je woont en werkt. Dat is nog niet geharmoniseerd. En maakt het erg lastig.”

De vliegende toekomst

“Ik verwacht een toekomst voor drones, die ook passagiers vervoeren. In Nederland en in Europa lopen we op dat vlak echt achter, China is veel verder. We moeten echt na gaan denken over hoe we dat in gaan passen, zowel op de grond als in de lucht. Hoe pak je voor- en natransport aan? Hoe ga je om met het lage luchtruim, waar steden niet veel over te vertellen hebben? Wij Europanen, maar ook Nederlanders zijn hierin erg afwachtend, dat zie je bij meer modaliteiten, zoals de deelstepjes die hier simpelweg niet zijn toegestaan. Ondertussen draaien er verschillende pilots waarbij  Amsterdam de primeur had, met het bezorgen van een maaltijd via een drone, en worden drones op medisch gebied al langer ingezet om bloed en organen te transporteren tussen ziekenhuizen. Wanneer de echt grote drones hier gaan vliegen is natuurlijk nog koffiedik kijken, maar het kon weleens sneller zijn dan we denken. Bedenk je ook dat je maar in één EU-lidstaat een licentie hoeft te hebben, en je mag overal in de EU drones exploiteren. Parijs heeft al een uitvraag uitstaan voor een luchtbrug, Duitsland wil point-to-point vervoer met drones aanbieden tussen centra en luchthavens, die concepten zijn allemaal al aan het ontstaan. We lopen hier achter, omdat er geen beleid op hebben gemaakt.”

“We missen denk ik nog een schakel in de keten op dit gebied, dat zie je ook terug in de opleidingen. We hebben uitstekende MBO-opleidingen op dit gebied, en op universiteiten zie je veel richting drone- en vliegtuigontwerp, neem de TU Delft. Maar op HBO-gebied? Vrijwel niks. Terwijl we die laag, die schakel, wel heel hard nodig hebben om de verbinding te leggen tussen praktijk en theorie.”

Stedelijk ontwerp inzetten voor verkeersmanagement

“Als ik een hoop mag uitspreken, dan hoop ik dat we de kracht van stedelijk ontwerp echt gaan gebruiken in verkeersmanagement, dat we ook echt stappen gaan zetten in onze milieu-uitdagingen. Er moet namelijk wel écht iets gebeuren om de gestelde doelen te halen. Niet alleen een papieren exercitie, maar stappen zetten, leren en van daaruit opschalen.”

-

“Uban air Mobility; A case study for a potential Amsterdam - Schiphol Airport Connection”, S.van den Berg, M. van Dalen, J. Van Leeuwen, N. Steenmetz, TU Deft , Technolution, Gouda, 2021

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.