IenW en Mercedes banen de weg voor actueler wegbeeld

dinsdag 29 maart 2022

Het ministerie van IenW en Mercedes-Benz gaan twee jaar lang anonieme informatie uit voertuigen delen met alle Nederlandse wegbeheerders. Het leertraject heet ‘Road Monitor’ en wordt gefinancierd vanuit het ministerie, maken de partijen bekend op 29 maart op Intertraffic Amsterdam.

Het huidige wegbeeld wordt gemeten via vaste sensoren en is niet actueel. Om een actueel wegbeeld te krijgen, gaat het ministerie duizenden auto’s van de voertuigfabrikant gebruiken, laat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat weten: “Door duizenden auto’s van Mercedes-Benz te gebruiken, weten wegbeheerders sneller wat de kwaliteit van hun weg is. Daarom vind ik deze samenwerking een waardevolle toevoeging. De komende twee jaar kunnen alle Nederlandse wegbeheerders de informatie gebruiken, dat financieren we vanuit de Rijksoverheid.”

Seintje bij gladheid of gat in de weg

De sensoren die bestuurders nu helpen om comfortabel en veilig te rijden, kunnen de kwaliteit van een weg in de gaten houden. Wegbeheerders kunnen deze informatie gebruiken voor het plannen van wegonderhoud. Uiteindelijk zal het snelle overzicht van de wegsituatie helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Als wegbeheerders (Rijkswaterstaat, provincies of gemeenten) zich aansluiten bij het initiatief ‘Road Monitor’, kunnen ze de geanonimiseerde data over hun wegen zien op een dashboard, waardoor ze bijvoorbeeld ook zien wanneer voertuigen de objecten niet goed registreren. Het dashboard combineert de voertuiginformatie met publieke data, zoals over het weer en verkeersongevallen.

Met Road Monitor krijgen wegbeheerders schade of slijtage sneller in beeld, daardoor kan dit efficiënter worden verholpen. Door kleine schades eerder te detecteren, moet hiermee moet groot onderhoud worden voorkomen of zelfs uitgesteld. Dit maakt de weg niet alleen veiliger voor weggebruikers, ook onverwachte hinder wordt voorkomen.

Investering door ministerie

Tijdens het leertraject van twee jaar beoordelen het ministerie, Mercedes-Benz en de aangesloten wegbeheerders de toegevoegde waarde van Road Monitor. Het gaat dan om vragen als: Is de informatie voldoende gedetailleerd en betrouwbaar? Hoe kan deze informatie het best worden gedeeld met wegbeheerders? Wat betekent dit voor werkprocessen? Levert het genoeg op?

Het dashboard gefinancierd door het ministerie van IenW. Alle wegbeheerders kunnen de informatie dus gratis gebruiken in deze periode. Zij kunnen zich aanmelden via www.roadmonitor.nl. Eind 2023 wordt de balans opgemaakt en wordt de meerwaarde geëvalueerd.
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.