In veel Europese landen schiet de handhaving op de verkeersregels tekort

dinsdag 15 maart 2022

De vermindering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Europa wordt belemmerd door serieuze tekortkomingen in de handhaving van verkeersregels, dat constateert de Europese Raad voor Transportveiligheid (ETSC) in een recent verschenen rapport. In dat rapport wordt ingegaan op het niveau van handhaving op snelheid, gordelgebruik, alcoholgebruik en het gebruik van mobiele telefoons in de periode tussen 2010 en 2019 in heel Europa.

“Elk jaar zouden in de EU duizenden levens kunnen worden gered als bestuurders zich houden aan de bestaande regels inzake rijden onder invloed, te hard rijden, het dragen van veiligheidsgordels en het gebruik van mobiele telefoons. Een goede handhaving is daarbij cruciaal”, aldus Ellen Townsend, beleidsdirecteur van ETSC. Townsend voorspelt dat de Europese doelstelling om het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden tegen 2030 te halveren niet zal worden behaald.

Controles

Uit het rapport blijkt dat het aantal controles langs de weg op rijden onder invloed in acht landen is gedaald en in vijf landen is toegenomen. In dertien Europese landen worden geen nationale gegevens verzameld over het aantal controles. Uit het onderzoek van het ETSC is ook gebleken dat slechts 23 procent van de Europeanen tijdens een rit het gevoel heeft dat ze gecontroleerd zouden kunnen worden op rijden onder invloed. Uit het onderzoek blijkt dat handhaving alleen effectief is als mensen het gevoel hebben gepakt te kunnen worden.

Verschillen tussen landen

Binnen Europa zijn er grote verschillen tussen landen op het gebied van snelheidshandhaving. In Zweden staan er langs de weg 100 keer meer snelheidscamera’s per miljoen inwoners dan in Tsjechië. Over het algemeen neemt in heel Europa de snelheidshandhaving toe, het aantal boetes is in 21 landen gestegen en in 7 landen gedaald.

Ook de mate waarin veiligheidsgordels worden gedragen verschilt enorm tussen de EU-landen. In Duitsland draagt 99 procent van de passagiers op de achterbank een veiligheidsgordel, in Italië ligt dat percentage met slechts 11 procent een stuk lager.

Hogere boetes

Begin deze maand heeft het Nederlandse kabinet besloten om een aantal vormen van ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen hoger te beboeten. De verwachting is dat de verkeersveiligheid wordt versterkt door het strenger bestraffen van ernstige verkeersovertredingen. In dit artikel staat geschreven welke verkeersovertredingen worden verhoogt en welke verkeersovertredingen worden verlaagd.

Klik hier voor het volledige ETSC rapport.

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.