Proef met landbouwverkeer

dinsdag 26 maart 2024

Foto: Shutterstock

De gemeente Hardenberg gaat tijdens en na de werkzaamheden aan een rotonde in Hardenberg een proef uitvoeren met landbouwverkeer op de provinciale weg. Ook na de werkzaamheden mag het landbouwverkeer gebruik blijven maken van de N343, zodat grote landbouwvoertuigen niet meer over de drukke schoolfietsroute hoeven. Dat moet de verkeersveiligheid in het centrum van Hardenberg ten goede komen. 

De N343

De N343 Twenteweg is van de provincie Overijssel. Maar de wegen in het centrum zijn van de gemeente Hardenberg. Daarom heeft de gemeente zich ingespannen om met de provincie en adviesbureau Mobycon tot deze ‘pilot’ (proef) te komen. Het gezamenlijke doel is om de verkeersveiligheid voor de kwetsbare fietsers te verbeteren.

Veiligheid voorop

Voor het doorgaande verkeer op de N343 Twenteweg (tussen de verkeerslichten bij de Rheezerweg-Europaweg en de rotonde Bruchterweg-Hardenbergerweg-Twenteweg) verandert daardoor de situatie over een beperkte lengte van bijna 2 kilometer. Er bestaat de kans dat zij op deze weg achter bijvoorbeeld een trekker komen te rijden. Inhalen blijft niet toegestaan en is ook gevaarlijk. Om die reden vragen beide overheden automobilisten geduld te hebben. Onder andere door het plaatsen van extra campagneborden langs de weg met de boodschap: ‘Heb geduld en kom veilig thuis!’

Duur van de proef

De proef duurt tot het einde van het jaar, waarbij voor de zomer een tussenevaluatie gehouden wordt. Met camera’s op trekkers, het afnemen van enquêtes en het maken analyses van reistijden wordt in de komende maanden gekeken wat de effecten zijn. Mogelijk volgen er dan nog aanpassingen op of langs de weg.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief