Inspiratie voor de transitie naar duurzamere mobiliteit

woensdag 9 november 2022

Hoe we ons verplaatsen, verandert in de toekomst radicaal. Door technologische innovaties en toetreding van nieuwe spelers in de mobiliteitsmarkt, zien we op termijn steeds meer mogelijkheden zoals op (waterstof-) elektrisch aangedreven voertuigen, zelfrijdende vervoersmiddelen, nieuwe abonnementsdiensten zoals Mobility-as-a-Service (MaaS) en mogelijk de hyperloop. Er ontstaan tal van nieuwe mogelijkheden om personen en goederen slimmer, sneller en duurzamer te vervoeren. En dat is waar we als Hive.Mobility voor staan.

Deze transitie naar duurzamere en slimmere mobiliteit heeft grote impact op bedrijven, overheden en reizigers en brengt nieuwe onderzoeks- en onderwijsvragen met zich mee. Om de transitie succesvol en tijdig te kunnen maken, is het bouwen van nieuwe ecosystemen en samenwerkingen essentieel. Ik ben er dan ook trots op dat we als innovatiecentrum Hive.Mobility de handen ineenslaan om met overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland samen te werken aan de mobiliteit van de toekomst.

Binnen Hive.Mobility verbinden we onderzoekers, studenten, beleidsmakers en marktpartijen die werken aan de mobiliteitstransitie. We versterken de uitwisseling van kennis en ervaringen en jagen innovaties aan. Noord-Nederland is bij uitstek geschikt als regio om mobiliteitsinnovaties te realiseren. We beschikken over ruimte en kennen een combinatie van zowel landelijk als stedelijk gebied. Alle modaliteiten zijn in onze regio vertegenwoordigd, met inbegrip van land en water. Bovendien is de gehele kennisketen van MBO tot WO in onze regio vertegenwoordigd. Onze partners bedenken mobiliteitsoplossingen voor de regio vanuit de gedachte dat deze vervolgens breed in Nederland en Europa toegepast kunnen worden.

Als gasthoofdredacteur neem ik je graag mee in de ontwikkelingen in onze regio. Ik denk daarbij aan het eerste Europese testcentrum voor de hyperloop en onze andere fieldlabs voor testen met autonoom vervoer op de weg, het spoor, in de lucht en op het water. Ook worden grote stappen gezet richting zero-emissievervoer, duurzame en slimme infrastructuur en onderzoeken naar reisgedrag en -behoeften. Laat je inspireren door de verhalen van onze partners en hoe er in de regio wordt samengewerkt.

Ik hoop dat de artikelen inspiratie bieden om mee te doen in de transitie naar duurzame en slimme mobiliteit. Alleen samen kunnen we innoveren en versnellen. Ik wens je veel leesplezier.

 

 

 

-

Ilse Mensink, Directeur Hive.Mobility

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.