Job van Roekel: Het fietspad van de toekomst is functioneel, fun en flexibel

vrijdag 18 december 2015
timer 3 min

Job van Roekel, directeur van Easypath, droomt ervan dat fietsland Nederland wordt voorzien van mooie duurzame, functionele, veilige en moderne fietspaden, waarmee ons land in de rest van de wereld een voorbeeldfunctie krijgt. Hij investeert vooral in klantencontacten en ontzorgt hen met innovatieve oplossingen voor fietspaden die afrekenen met alle gangbare ergernissen, zoals losliggende delen, scheuren of opdrukkende boomwortels.

Als het gaat om de belangrijkste algemene trends, ziet Van Roekel dat er momenteel enorm veel zaken spelen op het gebied van infrastructuur, fietstechniek, demografie, gezond leven, duurzaamheid, kostenbesparing bij overheden en communicatiemiddelen. De hele infrastructuur zal daardoor veranderen.

Van Roekel: ‘De elektrische auto is een mogelijk alternatief, maar vooral fietsen wordt aantrekkelijker, ook voor woon-werkverkeer. Zeker met de moderne e-bikes zijn snel grotere afstanden te overbruggen. Maar ook de traditionele fiets blijft voorlopig in het straatbeeld. Tel daar de toenemende vergrijzing, lees trager reageren, bij en het wordt meer dan essentieel om in actie te komen.

Maximaal comfort

Maar er zijn vraagstukken: Hoe leiden we iedereen letterlijk in goede banen? Gaat de fiets communiceren met het fietspad en met de verkeerssignalen? En welke rol speelt de mobiele telefoon hierin? Denk aan groene golven, maximale snelheden, automatisch afremmen, smart thinking straatverlichting en nog veel meer. Kortom, reden genoeg om te beginnen met de realisatie van een degelijke, duurzame en veilige fietspadinfrastructuur met maximaal comfort voor de steeds groter wordende diversiteit aan fietspadgebruikers.

Cradle-to-cradle
Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet. Op het gebied van verduurzaming lopen we met prefab betonnen elementen voorop. Beton is volledig cradle-2-cradle en heeft een hele lange levensduur. Daardoor dragen we bij aan de ‘circulaire weg’. Ook spelen we in op kostenbesparing in onderhoud, onkruidbestrijding en reparatie. Niet alleen zijn onze elementen uit één stuk, ook de ondergrond blijft altijd snel bereikbaar. Ten slotte is de realisatietijd kort en veroorzaakt weinig overlast voor de omgeving; ook bij werkzaamheden in de ondergrond.

Voelsprieten en gebaande (fiets)paden
In plaats van toe te kijken wat anderen bedenken, staan we midden in de samenleving en zetten overal onze voelsprieten uit. Door trends in andere markten, creëren we trends op het gebied van fietspaden. Het gaat ons om het denken buiten de gebaande (fiets)paden. Dat stelt ons in staat nieuwe concepten te ontwikkelen. Tevens passen we nieuwe technieken toe op onze bestaande producten, zoals zonne-energie en verwarming. Maar denk ook aan cementvervangende producten en energieneutraal produceren.


2016
Ons gedachtegoed is goed en dat nemen we dus mee in 2016. Waar mogelijk bouwen we dit verder uit. 2016 staat daarom in het teken van het toepassen van innovaties, zoals Thermopath, een verwarmd fietspad, en Solarpath, een fietspadelement dat zonne-energie absorbeert of juist beschikbaar stelt voor bijvoorbeeld verlichting of fietsoplaadpunten. Deze innovaties zijn energieneutraal of leveren energie op. Verder richten we ons op ‘communicatie’. Bijvoorbeeld op communicatie van het fietspad met de fietser en/of de signalering. Het fietspad van de toekomst wordt immers steeds intelligenter en coöperatiever. En we werken vooral samen met andere partijen concepten uit om tot die prachtige fietspadinfrastructuur te komen, zodat mijn droom werkelijkheid wordt.’

Over Easypath

Easypath Nederland BV is ontwikkelaar en Europees leverancier van het prefab betonnen modulair gekoppelde fietspadsysteem Easypath. Innovatieve uitbreidingen op het assortiment worden ontwikkeld op basis van wensen en behoeften van gebruikers, verwerkers en opdrachtgevers.



 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.