Literatuurtip van Alex van Loon: Infratecture (VK 1/2015)

vrijdag 30 januari 2015
timer 2 min
Waarom moeten verkeerskundigen het boek ‘Infratecture, infrastructuur als ontwerpopgave’, lezen?

Alex van Loon, Rijkswaterstaat en vereniging infra ontwerp (VIO): ‘De laatste decennia heeft de verkeersinfrastructuur in Nederland een eigen functionele ontwikkeling doorgemaakt ten behoeve van de uniformiteit en de verkeersveiligheid. Doordat daarbij het belang van de functie en gebruik van de ruimtelijke omgeving onvoldoende werd meegenomen ontstaan nu herinrichtingen die weer wringen met de verkeerskundige functionaliteit. Om de verkeersinfrastructuur beter in balans te brengen met haar omgeving is het nieuwe begrip Infratecture ontstaan.

Auteur Marc Verheijen, zowel verkeerskundige als architect maakt met dit boek duidelijk dat de verkeersinfrastructuur een integraal onderdeel is van de ruimtelijke omgeving en belevingswaarde. Hij zegt: ’Ik heb door de jaren heen ontdekt, dat pas op het moment dat infrastructuur een onlosmakelijk onderdeel van haar omgeving wordt, een integraal onderdeel van de ruimte waarin we ons bewegen en verblijven en zijn, er sprake is van goede infrastructuur; van infrastructuur die gewaardeerd wordt’. Door zijn persoonlijke schrijfstijl neemt Verheijen je direct mee in zijn visie hoe je de ontwerpopgave van infrastructuur kunt verbreden naar de ruimtelijke omgeving. Hij stelt het belang van de gebruiker daarbij voorop. Door de belangen van verschillende gebruikers goed in kaart te brengen komen de oplossingen vanzelf en vaak in een meerwaarde voor alle partijen.

Infratecture is geen discipline op zich, benadrukt de auteur, maar een houding, in samenwerking met meerdere disciplines en belanghebbenden gericht op de infrastructuur en haar omgeving. Verheijen geeft de lezer ook praktische handvatten en tot de verbeelding sprekende citaten zoals ‘denken in netwerken, handelen in schakels. De vele en rijk geïllustreerde praktijkvoorbeelden van de samenhang van de infrastructuur en haar omgeving vormen een waardevol inspiratieboek voor de verkeerskundige en ontwerper.’ 

Infratecture wordt uitgegeven door nai010 Uitgevers

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden