Louwman Group wil mobiliteit voor iedereen

maandag 13 december 2021

Louwman Group is van huis uit bekend als autodealer en -importeur. Maar het familiebedrijf ontwikkelt zich richting totale mobiliteitsaanbieder. “We moeten de CO2-uitstoot reduceren en ouderen mobiel houden”, stelt president Eric Louwman. “Wij richten ons op de lange termijn, maar dit zijn opgaven voor nu.”

Waar zo’n honderd jaar geleden de auto de paard-en-wagen in het straatbeeld verving, staan we volgens Louwman aan de vooravond van een nieuwe mobiliteitsrevolutie. Louwman, zelf groot liefhebber van auto’s: “We zien naast technische trends als zero emissie, connectiviteit, autonoom rijden en autodelen & services ook de trend van bezit naar gebruik. Dat heeft impact op de automobiliteit en vergt een nieuwe denkwijze. Daarom willen wij in elk marktsegment zitten.”

Daarnaast draait het ook om zero ongelukken, gaat hij verder. Een onderwerp dat nog te vaak onderbelicht blijft. “Mensen worden steeds ouder. Eigenlijk is sprake van een dubbele vergrijzing. Zo’n dertig procent van de bevolking bestaat straks uit ouderen. Als deze mensen hun auto inleveren en nog niet hulpbehoevend zijn, willen ze wel mobiel blijven. Wij willen hen helpen hun bewegingsvrijheid te behouden.”

Het bedrijf is, als eigenaar van Welzorg, ook actief in de ouderenmobiliteit en levert onder meer scootmobielen, trapliften en auto’s voor mensen met een beperking. Daarnaast heeft het bedrijf met Fietsvoordeelshop een marktaandeel van 7,5 procent in de fietsmarkt en ziet het een enorme boost in elektrische fietsen, bakfietsen en speed pedelecs. “Daarin staan we ook aan de basis van een nieuwe ontwikkeling. Vooral onder ouderen komen nog veel ongelukken voor. De maatschappij moet ook nadenken hoe zij daarmee omgaat.”

Geloof in waterstof

Het ‘oer-Hollandse’ familiebedrijf is importeur én dealer van Toyota, Suzuki en Lexus, en dealer van automerken als Mercedes-Benz, Peugeot, Mazda, Mitsubishi en Kia. Louwman ziet dat deze autofabrikanten grote slagen maken. “Toen in de VS de eerste Hummer op de markt kwam, ontwikkelde Toyota al de eerste hybride auto. De Toyota Mirai rijdt inmiddels al volledig op waterstof. De enige uitstoot is puur water, en de auto filtert de lucht voor hoge kwaliteit zuurstof. Daarmee haalt het onder meer ammoniak, zwavel- en stikstofoxide uit de lucht, dat draagt echt bij aan schonere lucht. Dat is een mooie manier van omdenken, waar ik een grote toekomst voor zie.”

Eerder dit jaar nam Toyota het merk CaetanoBus over, dat batterij-elektrische en waterstof-elektrische bussen produceert. Louwman Group is de Nederlandse vertegenwoordiger voor deze Portugese bussenbouwer en begeeft zich daarmee nu ook op de bussenmarkt. “Dat is een nieuwe markt voor ons, maar in 2025 moeten alle nieuwe bussen in Nederland zero emissie rijden. Daar willen we ons steentje graag aan bijdragen. In 2022 hopen we de eerste bussen de weg op te krijgen.”

Ook in de (stads)logistieke markt ziet Eric Louwman beweging: “Toyota leverde in 2021 zo’n 450 emissievrije busjes aan DHL. Dat levert echt een bijdrage aan de leefbaarheid van de stad. En als het daar kan, kan het met meer bedrijfswagens.”

Trendbreuk

Al met al betekent het dus een trendbreuk met het verleden, gaat hij bevlogen verder. “Dit familiebedrijf staat al zo’n honderd jaar bekend vanuit de gemotoriseerde mobiliteit, maar de toekomst is ketenmobiliteit: met fiets, auto én openbaar vervoer. Vroeger had elke klant bij ons een kenteken, maar dat is niet langer zo. Het gaat om een mix van alle mobiliteitsvormen, we moeten meebewegen met de gebruiker. We hebben tegenwoordig vijftig data-engineers in dienst om klantdata te ontsluiten en klanten aan ons te blijven binden. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar.”

“Het is onze visie om toonaangevend te zijn in mobiliteit. Dat gaat om meer dan alleen de modaliteit. Daarom hebben we bijvoorbeeld in de Mobiliteitsfabriek één betaalpas ontwikkeld waarmee klanten al het vervoer kunnen afrekenen: die kaart leveren we aan overheden en bedrijven. Een partij als de ANWB doet nu ook mee. We pakken de handschoen op om dit gedachtegoed gemeengoed te laten worden. Data-driven en seamless zijn de sleutelwoorden.”

Hubs ook buiten de stad

“Uiteindelijk moet het vervoer voor de klant zo makkelijk mogelijk worden”, gaat hij verder. “Dat is een uitdaging. Hoe kan je een overstap op zo’n hub nou zo makkelijk mogelijk maken? Dat antwoord hebben we nog niet, maar ik ben van huis uit marketeer en denk daar graag over na. In 2021 hebben we AutoHopper overgenomen, waarmee we ook hubs buiten de steden willen realiseren.” We moeten ons niet blindstaren op de grote steden, vindt hij. “Veel hubs ontstaan op centrale locaties. Maar de meeste automobilisten komen daar niet en wonen in kernen buiten die stad. Juist die gebieden gaan we ontsluiten. We moeten verkeersstromen anders organiseren.”

Maar waar is de voetganger in dit verhaal? “Die groep moet inderdaad ook nog een plek krijgen”, erkent Eric Louwman. “Dat wordt een uitdaging. In Azië bouwen ze binnen vijf jaar compleet nieuwe steden, met meer ruimte voor de voetganger en alle faciliteiten binnen 500 meter loopafstand.” Toyota startte begin 2021 met de bouw van de Woven City in Japan, op de plek waar eerst een autofabriek stond.

Maar in Europa staat de ruimte al vol met bestaande infrastructuur, weet hij, en daarom bieden goed ontsloten hubs uitkomst. “Vaak staat klantdenken nog niet hoog op de agenda bij beleidsmaker, maar volgens mij zitten mensen te wachten op hubs. Ook hubs zijn een relatief nieuwe sector voor ons. Maar we moeten veranderingen niet pas in 2040 vormgeven, dat moet nu. Wij kunnen ons steentje bijdragen om mee te bouwen aan de toekomst van Nederland en een bijdrage te leveren aan een betere wereld.”

Eric Louwman, president van familiebedrijf Louwman Group

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.