Meer verkeersongevallen in 2021

woensdag 12 januari 2022

Het aantal verkeersongevallen is in 2021 toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. “Een zorgelijke ontwikkeling” zegt Paul Broer, verkeerdeskundige bij de politie. Naast de toegenomen verkeersdrukte spelen ook andere factoren een rol bij de stijging van het aantal ongevallen.

Nog altijd ligt het aantal verkeersongevallen lager dan in 2019, het jaar voordat we te maken kregen met het coronavirus. De lockdownmaatregelen en het advies om zoveel mogelijk thuis te werken zorgden voor minder verkeer op de weg en daarmee daalde ook het aantal verkeersongevallen. De lockdownmaatregelen waren duidelijk zichtbaar in de ongevallencijfers van 2020, zo nam het aantal ongevallen met materiële schade met 24% af ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook het aantal ongevallen met minstens één gewonde daalde in 2020 nog sterk, van bijna 18.300 ongevallen in 2019 naar 16.540 in 2020.

In 2021 zijn we ons weer meer gaan verplaatsen, met als gevolg dat er ook weer meer ongevallen hebben plaatsgevonden. Het aantal ongevallen met minstens één gewonde is nagenoeg gelijk met de cijfers uit 2019. In 2021 zijn er 17.842 ongevallen geregistreerd waarbij minstens één iemand gewond is geraakt.

De politie vindt het zorgelijk dat de daling van het aantal verkeersongevallen niet is doorgezet. De toename van het aantal verkeersongevallen wordt volgens Broer niet alleen veroorzaakt door de toegenomen verkeersdrukte. Ook de inrichting van wegen, de verruwing van het verkeersgedrag en het gebruik van lachgas spelen een rol.

Lachgas

Niet alleen het aantal verkeersongevallen is in 2021 toegenomen, steeds vaker constateert de politie het gebruik van lachgas in het verkeer. Uit een door de politie gepubliceerd artikel is gebleken dat sinds 2021 ruim 4.000 is geconstateerd dat een bestuurder onder invloed van lachgas deelnam aan het verkeer. “En dat is nog maar het topje van de ijsberg”, aldus Paul Broer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.