‘Mensen raken gewend aan gebruik in plaats van bezit’

donderdag 16 december 2021

Innovactory bestaat nu ongeveer negen jaar. “Als je in de auto stapt en je zet de navigatie aan, dan zie je op dat moment dat je onderweg in de file komt te staan. Vanuit de gedachte dat je mensen juist vóórdat ze aan de reis beginnen op tijd wilt informeren, met een vertrekalarm, zijn we destijds begonnen.”, vertelt Steven Hendriks van Innovactory. “Tachtig procent van de verplaatsingen in Europa worden met personenauto's gedaan. De auto is en blijft de meest efficiënte vorm om je te verplaatsen. We moeten dat gedrag gaan veranderen en wij gaan al die automobilisten stap voor stap helpen in deze transitie. Dat is geen revolutie maar een evolutie.”

Het bedrijf heeft voornamelijk grote projecten gedaan voor overheden die te maken hadden met bereikbaarheidsproblemen. “Bijvoorbeeld bij de afsluiting van de Waalbrug, eigenlijk een traditioneel spitsmijden-project. Dat bleek heel succesvol.”

-
Steven Hendriks, Innovactory

Vanuit de geleerde lessen heeft Innovactory een nieuwe app ontwikkeld; Gaiyo - één app voor al je vervoer. “We willen de reis van mensen faciliteren en mensen motiveren om anders te reizen. Zo faciliteren we in de app openbaar vervoer, deelvervoer en straatparkeren. Gaiyo islive sinds april 2020. Met de app willen we de consument leren slimmer te reizen en de administratieve rompslomp daaromheen te minimaliseren.”

Adoptie van deelvervoer

“Er is veel geschreven over de adoptie van deelvervoer, soms ook best negatief, dat het niet snel genoeg zou gaan. Je ziet wel echt een stijgende lijn, we zien dat mensen meer gewend raken aan gebruik in plaats van bezit. Dat gaat langzaam, maar we zien het wel. Corona heeft natuurlijk wel roet in het eten gegooid, omdat je juist openbaar vervoer en deelvervoer wilt motiveren om de mobiliteitstransitie vorm te geven. Een pandemie komt dan niet echt lekker uit, mensen werd geadviseerd het openbaar vervoer te mijden indien mogelijk en ook bij deelvervoer voelden mensen zich niet altijd prettig uit hygiëne-overwegingen. De markt voor tweedehands auto’s is echt booming geweest, dat is een verstorende factor. Het maakt het lastig om deze mensen ervan te overtuigen dat het ook slimmer en anders kan.”

Tijdwinst

“De consument is steeds meer gewend aan het afnemen van diensten via hun telefoon, dat biedt flexibiliteit en gemak. Daar hangt dan wel een prijskaartje aan, bijvoorbeeld bij het laten thuisbezorgen van boodschappen. Het is wat duurder, maar levert tijdwinst op. Dat is een trend waar we zeker op in kunnen spelen.”

Niet alleen mensen uit de auto krijgen

Innovactory wil iedereen bedienen, ook de automobilist. “Mensen die nu net een auto gekocht hebben, verwachten daar toch een jaar of 6, 7 mee te kunnen reizen. Toch denken wij dat we, in de scope van onze MaaS-app, ook deze mensen van dienst kunnen zijn. Zo zit in de app ook parkeerfunctionaliteit. Veel MaaS-apps richten zich vooral op het openbaar vervoer, wij richten ons óók op automobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het slim gebruik van P+R-faciliteiten. Je kunt prima naar de rand van Amsterdam rijden en daar overstappen op ander vervoer. “

Buitengebied

“De kritiek op het hele MaaS-concept en deelmodaliteiten is toch vaak dat het een beetje een randstad-feestje is. We zijn de afgelopen anderhalf jaar druk bezig geweest met het integreren van zoveel mogelijk mobiliteitsdiensten in de app, maar het succes valt of staat toch met het aanbod. Hoe meer aanbod , hoe meer er te boeken valt, hoe beter en interessanter het is voor reizigers. Zorg er dan ook voor dat er, ook in het buitengebied, genoeg aanbod is. En dan niet één of twee deelauto’s, dan ervaren mensen de kans dat ze misgrijpen als te hoog. We missen een blauwdruk, een richtlijn, hoe je deelvervoer inricht in minder stedelijk gebied. Zeker in combinatie met het saneren van onrendabele buslijnen is het belangrijk om in die gebieden te voorzien in alternatieve vervoerswijzen.”

Blik vooruit

“We zullen onze diensten blijven ontwikkelen en zoveel mogelijk aanbieders van mobiliteitsdiensten toevoegen en integreren in de app. Er is veel aanbod, nog niet alles is ontsloten in Gaiyo. Dan kunnen we wel de locatie laten zien, maar nog niet de optie aanbieden om te boeken in de app. Dat willen we wel. Hetzelfde geldt voor P+R-locaties, we willen ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld aan komt rijden, de slagboom voor je opengaat, en je verder kunt met de tram, de scooter of de fiets; dat de hele hub geïntegreerd is in de app, zonder dat de gebruiker daar omkijken naar heeft. Daarvoor is het belangrijk dat beheerders van P+R-locaties hun data ontsluiten, zodat je vooraf weet dat je ook echt terechtkunt op de locatie. De consument moet er vooral vanuit kunnen gaan dat de dienst betrouwbaar is, het moet wel altijd werken.”

Innovactory

Innovactory.com

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.