Milieuzone Rotterdam gaat toch door
donderdag 7 juni 2018
timer 1 min

Nadat de gemeente Rotterdam eerder werd teruggefloten, mag ze de ‘milieuzone’ nu toch herinvoeren, na een uitspraak van de Raad van State. Benzineauto’s van voor 1 juli 1992 en dieselauto’s van voor 2001 mogen het Rotterdamse centrum binnenkort niet meer in.

Met de uitspraak van de Raad van State kan het Rotterdamse stadsbestuur nu bepalen vanaf welke datum de milieuzone weer ingevoerd en gehandhaafd wordt. Op 11 oktober draaide de voorzieningenrechter de eerdere invoer van de Rotterdamse milieuzone nog terug, in navolging van een uitspraak van de bestuursrechter in juni. Eigenaren van de vervuilende benzineauto’s hadden een zaak tegen de gemeente aangespannen om dat verbod terug te draaien.

De bestuursrechter oordeelde dat de voordelen van het weren van deze auto's uit het centrum niet in verhouding staan tot de economische belangen van de eigenaren van die auto's. Het Rotterdamse gemeentebestuur ging tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Die oordeelde dat het gemeentebestuur de ruimte heeft op eigen keuzes te maken bij het nemen van een verkeersbesluit en de bestuursrechter het maatschappelijk gewicht van de gemeente aan het verkeersbesluit hangt, niet ‘naar eigen inzicht’ mag beoordelen.

Auteur

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden