Minder verkeer maar niet minder slachtoffers

woensdag 25 november 2020

In het eerste kwartaal van dit jaar vielen ongeveer even veel verkeersslachtoffers als afgelopen jaren, blijk tuit het VIA Software Dashboard. Via het dashboard zijn STAR-ongevallencijfers inzichtelijk. In het tweede kwartaal, dat gekenmerkt werd door strenge maatregelen, was het aantal slachtoffers lager. Vanaf het derde kwartaal is het aantal verkeersslachtoffers weer net zo hoog als vorig jaar. Ondanks de afname van het verkeer was 2020 geen veiliger jaar op de weg.

Op het VIA Software Dashboard wordt het actuele aantal slachtoffers bijgehouden. Deze cijfers kunnen nog iets veranderen, maar er kan wel al een duidelijke conclusie getrokken worden: de daling van het aantal verkeersslachtoffers is beperkt, zeker gezien de daling in (piek)verkeer. 

Op Rijkswegen is wel een zichtbare daling te zien, maar het is niet duidelijk of dit vooral te danken is aan de coronamaatregelen en de spreiding van verkeer, of aan de verlaging van maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. De daling in de bebouwde kom is veel beperkter. Buiten de bebouwde kom, op 60- en 80-kilometer-wegen, is zelfs een stijging van het aantal verkeersslachtoffers zichtbaar. De fiets is hier opvallend vaak bij betrokken. 


Gezien de resultaten uit de verkenning is besloten het dit voorjaar gepubliceerde onderzoek “Minder ongevallen, toch onveiliger op de weg” begin volgend jaar te herhalen. 

STAR op het NVVC


STAR staat voor ‘Samen werken, samen delen voor veilig verkeer’. In onze stand op het NVVC willen wij graag met u daarover het gesprek aan. Bezoek ons voor vragen over de ongevallendatabase, de STAR-producten zoals BLIQ of MobielSchadeMelden.nl. De stand wordt bemenst door collega’s vanuit de verzekeraars, de politie en VIA. Heeft u een idee of wilt u samenwerken, we zijn in de pauzes van het NVVC in de stand aanwezig.
Meer informatie.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.