Mobiel zijn in een digitale wereld

donderdag 16 december 2021

Jurgen van Houdt is wethouder mobiliteit voor Enschede. “Ik zie een toenemende digitalisering, dat hangt samen met de opkomst van deelmobiliteit. Wel is het belangrijk dit aanbod goed samen te brengen. Elke aanbieder heeft nu zijn eigen app, de uitdaging is om dat wat meer bij elkaar te brengen. Ook in auto’s en zelfs op de fiets leven we steeds digitaler, onze auto’s zijn voorzien van allerlei digitale hulpmiddelen en zelfs op de fiets navigeren we te veel met de smartphone.”

-
Jurgen van Houdt, wethouder gemeente Enschede (mobiliteit) 

Van Houdt maakt zich zorgen over het gedrag van fietsers, juist op het vlak van digitalisering. “Dat valt me echt tegen, handheld gebruik van de telefoon op de fiets is al een tijdje strafbaar, maar toch zie ik dat echt nog heel veel. Daar maak ik me zorgen om, want het leidt enorm af en is gevaarlijk. Doe die telefoon toch een keer uit, doe hem in je zak of op een houder op de fiets. We moeten wat dat betreft ook de nadelen van digitalisering onderkennen.”

“We hebben in Enschede ook een fietsapp waarmee de fietser eerder groen krijgt bij verkeerslichten, zo kom je mooi, gezond en duurzaam van A naar B. Dat zijn mooie ontwikkelingen - en je hoeft hiervoor de telefoon niet te bedienen tijdens het fietsen.Dat zijn mooie ontwikkelingen, net als de grootschalige omarming van de iVRI in ons land.

Hybride werkdagen

“Het hybride werken zijn we niet kwijt, dat houden we hopelijk vast. Tegelijkertijd zie je daardoor een flinke onderbezetting in het openbaar vervoer. Ga ook flexibel om met werkdagen en werktijden; als we allemaal alsnog op dinsdag en donderdag om 09:00 op kantoor willen zijn, staan we dan alsnog in de file. Dat is nergens voor nodig. Als we dan toch onderweg moeten zijn, is het goed om aandacht te hebben voor leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Bereikbaarheid van binnensteden heeft toch al veel aandacht, belangrijk daarbij is om in te zetten op de juiste modaliteiten. Dus eerst stappen, dan trappen, dan ov, dan wellicht mobiliteitsdiensten en dan pas de eigen auto.”

Blijven inzetten op de fiets

“Wij als gemeente zullen blijven inzetten op de fiets. Fietsen is gezond, duurzaam en relatief goedkoop. Fietsen past in een gezonde leefstijl, dat heeft ook veel aandacht, zeker nu in een gezondheidscrisis. Je pakt toch even je beweging tussen je afspraken door, of je begint fit aan je werkdag. De toenemende druk op het mobiliteitssysteem ga je ook niet oplossen met alleen maar auto’s, hoewel je de stad wel bereikbaar moet houden voor automobilisten. Maar iedereen in een elektrische auto lost de congestie niet op, alleen de uitstoot. Het is zoeken naar de juiste mix. Ook de mobipunten spelen daar een belangrijke rol in, een soort hubs: je rijdt er naartoe, met de auto, en stapt dan over op een andere modaliteit, zoals de bus of de elektrische deelfiets.”

Groeiende fietsfamilie

“De fietsfamilie groeit ook, er komen steeds meer neefjes en nichtjes, zoals de e-bike, de bakfiets of de transportfiets. Hoe ga je daar mee om? Want het is mooi dat we meer fietsen en dat er keuze is, maar dat vraagt wel om keuzes in beleid en inrichting van je fietspaden. “

Nationaal Fietscongres 2022

Enschede is in 2022 gastheer van het Nationaal Fietscongres. Want Enschede is een echte fietsstad. Tal van innovaties op fietsgebied kennen hun oorsprong in de gemeente en Enschede doet veel om fietsen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.
The thema van het Nationaal Fietscongres 2022 is ‘zoek de grens op’.

Komt u ook naar hét fietsevenement voor de mobiliteitsprofessional, op 1 en 2 juni in Enschede?
www.nationaalfietscongres.nl

-

 

 

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.