Nieuwe SWOV-factsheet: veilige wegbermen

woensdag 22 februari 2023

SWOV presenteert de nieuwe factsheet 'veilige wegbermen'. De factsheet gaat in op feiten en cijfers rondom het veilig inrichten van wegbermen en op methodes om bermongevallen te voorkomen of de gevolgen hiervan te minimaliseren.

Uit de factsheet: jaarlijks eisen bermongevallen zo'n 160 verkeersdoden onder gemotoriseerd verkeer, vooral op 60- en 80-km-wegen. SWOV noemt als mogelijke aanpassingen het toepassen van een voldoende brede vlucht- of redresseerstrook, een zo klein mogelijk niveauverschil tussen de rijbaan en de berm, een draagkrachtige of semi-verharde berm en een voldoende obstakelvrije zone, of obstakels die volledig zijn afgeschermd.

Lees hier de factsheet

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Een grote killer (ontbreekt hier) is de standaard plaatsing van lantaarnpalen in de buitenbocht bubiko langs wegen met 50/70/80 km-limieten en ook langs autosnelwegen. Als er één gevaarlijk obstakel denkbaar is, dan wel een lantaarnpaal in bochten precies op de plekken waar een slippende auto naartoe slipt, namelijk de buitenbocht. De oplossing daarvoor is duidelijk: alleen in binnenbochten plaatsen! Second best is afscherming.
Ik vind in dit SWOV-docu wel veel woorden over bomen maar niets over lantaarnpalen in bochten (en elders).laat staan over de maatregelen (die m.i. urgenter zijn dan bijv. bomen verwijderen).

..waarmee we voor het gemak de aanpak van onveilige bestuurders wederom inwisselen voor een schijnoplossing.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.