Proef vrijwillige passeerhavens landbouwverkeer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid te verbeteren in drie dorpskernen heeft de provincie Gelderland de provinciale weg N317 gedeeltelijk opengesteld voor landbouwverkeer. Op deze weg zijn passeerhavens aangelegd waar landbouwverkeer ervoor kan kiezen om uit te wijken zodat het snelverkeer erlangs kan.

Door de openstelling van de provinciale weg voor landbouwverkeer hoeft het landbouwverkeer nu niet meer door de dorpskernen van Etten, Terborg en Silvolde. Om een vlotte en veilige doorstroming op de N317 te houden zijn daar speciale passeerhavens voor de landbouw aangelegd. 

Passeerhavens

Het landbouwverkeer kan er bij achteropkomend verkeer voor kiezen uit te wijken naar de passeerhaven. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Automobilisten moeten het landbouwverkeer de gelegenheid geven om in te voegen. Provincie Gelderland: 'De proef is afhankelijk van of mensen elkaar de ruimte geven. Voor deze proef voor vrijwillig passeren, hebben we zelf mottoborden ontwikkeld met een tractor erop en de tekst 'Ik wijk zo uit'. Zo zien automobilisten dat de tractor opzij kan. De proef wordt volgend jaar geëvalueerd.'

Landbouwverkeer en fietsers

Ter hoogte van Etten is het fietspad langs de provinciale weg verbreed tot parallelweg. Hier is voor het landbouwverkeer een doorgaande verbinding ontstaan. Fietsers houden hier hun eigen plek. 'De afweging tussen snelverkeer of fietsers gecombineerd met landbouwverkeer is op feiten gemaakt. Landbouwverkeer en snelverkeer samen levert meer gevaar op. Door de fatsoenlijke inrichting met een aparte plek voor fietsers is de veiligheid gewaarborgd,', aldus de provincie Gelderland. Door landbouwsluizen is de nieuwe parallelweg is niet toegankelijk voor overig gemotoriseerd verkeer.

 
Auteur: Eveline Korving

Provincie Gelderland heeft voor de vrijwillige passeerhavens voor landbouwverkeer dit bijpassend bord ontwikkeld.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.